Kalliolan kansalaisopisto – laadukasta opetusta jo vuodesta 1920

Etusivu / Kurssit / Luennot
Löytyi 3 kurssia
/

Tähtitieteen lauantai Tähtivalokuvauksen palkittuja kuvia

Paikka: Kalliola, luokka 3 / Sturenkatu 11, 00510 Helsinki
Kurssimaksu: 15,00€
Opettaja: Kyösti Ryynänen

Tällä kurssilla katsellaan suuri määrä kuvia, joissa tähtitieteen kuvamateriaalia tarkastellaan sekä tiedollisen että esteettisen vaikuttavuuden kautta. Monilla kuvilla on jopa eksistentiaalista merkitystä ja vaikuttavuutta katsojalleen, ne kertovat maailmankaikkeudesta ilman sanoja ja teorioita, luoden perustavanlaatuista pohjaa maailmankuvallemme.

Kuvien kautta tutustumme maailmankaikkeuden eri mittakaavan rakenteisiin. Kosmologiset havainnot, galaksit, tähtienvälinen aine, Linnunradan keskustan suuri musta aukko, supernova-räjähdykset, Auringon aktiivisuus ja revontulet, oman aurinkokuntamme kiviplaneetat, kaasujättiläiset, asteroidit sekä komeetat pyrstöineen tulevat tutuiksi. 

Kuvien joukossa on uuden JWST-avaruusteleskoopin ns. syvän taivaan kuvia, joissa näkyy maailmankaikkeutemme ensimmäisiä galakseja ja osin vielä selittämättömiä rakenteita, joita koskaan aikaisemmin ei ole kyetty kuvaamaan. Mukana on Hubble-avaruusteleskoopin kuukauden ja vuoden kuviksi valittuja, kuten myös tiedelehtien palkitsemia kuvia.

Kurssin käytyään osallistuja tuntee tähtitieteellisen maailmankuvan perusteet. Kurssi sopii kaikille maailmankuvasta, tähtitieteestä ja estetiikasta kiinnostuneille.

Kevätlukukausi
16.03.2024 - 16.03.2024
La 10:00-13:15
/

MAKSUTON LUENTO: Kestävä kaupunkikulttuuri; naapurustot ja yhteisöllisyys segregaation ja polarisaation ehkäisyssä

Paikka: Kalliola, Auditorio / Sturenkatu 11, 00510 Helsinki
Opettaja: Venla Bernelius

Mietityttääkö sinua alueellinen epätasa-arvo? Miten jotkut asuinalueet leimataan toisia paremmaksi ja leima on niin vahva, että se alkaa toteuttamaan itseään. Miten se näkyy ihmisten elämässä, tai miten se voi vaikuttaa ihmisten valintoihin. Mitä tarkoitetaan kaupunkikulttuurin termeillä integraatio ja segregaatio. Miten erilaisina asiat näyttävät riippuen siitä mistä ja kuka katsoo. Tule kuuntelemaan Helsingin yliopiston apulaisprofessori Venla Berneliusta, jolla on laaja tutkimuskokemus koulutus- ja hyvinvointieroista.  

Luennon toivomme herättävän kuulijoissa ajatuksia siitä, miten voisimme itse vähentää eriytymiskehitystä. Miten madaltaa kynnystä, jotta kaikilla olisi elämässään kokemuksia osallisuudesta ja yhteisön kuulumisesta - tavoitteena kaikille ihmisille turvallinen ja merkityksellinen elämä.

Luento toteutetaan hybridinä ja sille voi osallistua tulemalla paikan päälle Setlementtitalon auditorioon (Sturenkatu 11) tai halutessasi valitset verkko-osallistumisen ja saat sähköpostiisi linkin, jolla pääset mukaan.

Luento on opistojen välistä yhteistyötä ja osa viiden kansalaisopiston yhteistä kestävän tulevaisuuden luentosarjaa. Keväällä 2023 tehdyssä kestävän kehityksen kyselyssä kysyimme Kalliolan opiskelijoilta, millaiset kaupungistumisen ilmiöt huolestuttavat.  Eniten huolestutti sai yksinäisyys ja asuinalueiden eriytyminen. Siksi tälle ystävänpäivän maksuttomalle hybridiluennolle kutsumme mukaan sinut!

Kevätlukukausi
14.02.2024 - 14.02.2024
Ke 18:00-19:00
/

Keskiajan Ihmiskäsitys

Paikka: Verkko-opetus
Kurssimaksu: 15,00€
Opettaja: Liisa Väisänen (Opettaja esittely)

Keskiaika kiehtoo ja puhuttelee. Aikakautta ei kuitenkaan voi täysin ymmärtää käsittämättä, minkälainen oli keskiajan ihmiskäsitys. Mitä ihminen lopulta oli? Minkälainen oli miehen ja naisen välinen suhde? Lapsuuskin keksitään vasta 1700-luvulla. Miten sitten suhtauduttiin lapsiin, joita pidettiin vain pienikokoisina aikuisina. Miten taas ihmisen sosiaalinen tausta määritteli hänen käyttäytymistään ja terveyttään ja jopa ruokavaliotaan. Luento valmistelee myös opintomatkalle Marcheen osallistuvia ymmärtämään paremmin matkalla nähtäviä keskiaikaisia kaupunkeja.

Kevätlukukausi
17.02.2024 - 17.02.2024
La 10:00-13:30