Kalliolan kansalaisopisto – laadukasta opetusta jo vuodesta 1920

Etusivu / Kurssit / Luennot
Löytyi 4 kurssia
/

Tähtitieteen lauantai – Eksoplaneetta-tutkimuksen saavutuksia

Paikka: Kalliola, Auditorio / Sturenkatu 11, 00510 Helsinki
Kurssimaksu: 22,00€
Opettaja: Kyösti Ryynänen

Tähtien ympäriltä löydettyjen eksoplaneettojen määrä lisääntyy kiihtyvällä tahdilla. Yhä useammasta eksoplaneetasta tiedetään sen lämpötila, tiheys, alkuainejakauma, atmosfäärin kemiallinen koostumus sekä ratatiedot. Näiden avulla pystytään rakentamaan tietokoneella planeettamalleja, joiden tuloksia voidaan verrata oman Aurinkokuntamme planeettojen ominaisuuksiin. Myös eksoplaneetoista saatujen kuvien tarkkuus paranee koko ajan. Millaisia erilaisia eksoplaneetta-tyyppejä tunnetaan. Millä eri tavoin nämä eroavat Aurinkokuntamme planeetoista. Onko joukossa Maa-planeettaa tavalla tai toisella muistuttavia eksoplaneettoja. Kurssin käytyään osallistuja pystyy erottamaan erilaiset eksoplaneetta-tyypit toisistaan. Sopii kaikille tähtitieteestä kiinnostuneille.

Kevätlukukausi
11.03.2023 - 11.03.2023
La 10:00-13:15
/

Tähtitieteen lauantai – Avaruusteleskooppien uusimpia kuvia

Paikka: Kalliola, Auditorio / Sturenkatu 11, 00510 Helsinki
Kurssimaksu: 22,00€
Opettaja: Kyösti Ryynänen

Kuluvana vuonna olemme seuranneet tiedotusvälineistä Hubble-teleskoopin seuraajan James Webb Space Telescope:n (JWST) matkaa ja käyttöönottoa Lagrangen L2-pisteessä Maasta katsoen Aurinkoa vastapäätä. JWST-avaruusteleskooppi toimii hieman pitemmällä aallonpituusalueella kuin Hubble-teleskooppi. Näemme paremmin viileämpiä, kaukaisempia ja samalla vanhempia kohteita aina ensimmäisten galaksien muodostumiseen asti. Näemme ehkä ensimmäisten tähtien synnyn ja löydämme keskikokoisia mustia aukkoja. Voimme myös verrata uusia kuvia Hubble:n kuviin, jolloin saamme täydentävää tietoa jo tunnetuistakin kohteista. Uutena suorien havaintojen kohteina odotetaan eksoplaneettojen nousevan esille. Kurssin käytyään osallistuja hahmottaa uusimpien avaruusteleskooppien käyttötarkoitukset. Sopii kaikille tähtitieteestä kiinnostuneille.

Syyslukukausi
29.10.2022 - 29.10.2022
La 10:00-13:15
/

Taidehistoriaa taikalyhdyn valossa – elokuvan historia ja kuvakerronta

Paikka: Kalliola, Auditorio / Sturenkatu 11, 00510 Helsinki
Kurssimaksu: 69,00€
Opettaja: Irene Wai Lwin Moe (Opettaja esittely)

Elokuvan historia on kertomus 1900-luvusta ja kulttuurimme tavasta kommentoida ajassa näkyviä muutoksia. Luentosarjan aikana tutustut elokuvan tekijöihin niin kameran edessä kuin takanakin. Opit tekemään havaintoja symbolien käytöstä ja elokuvan yhteyksistä taidehistoriaan. Kurssilla avataan kuva-analyysin työkalupakki ja sukelletaan liikkuvan kuvan moniulotteiseen maailmaan. Tutustut eurooppalaisen ja yhdysvaltalaisen elokuvan perinteeseen ja opit tulkitsemaan Aasian suurten elokuvamaiden tuotantoa. Taidehistorioitsija Irene Wai Lwin Moe johdattelee ihmettelemään, mitä kaikkea niissä tapahtuu, kun kamera käy. Kurssiin sisältyy lisäksi valinnainen, omakustanteinen illanvietto, jossa nähdään uutuuselokuva ja keskustellaan siitä teemaan sopivan aterian lomassa. Elokuvaillan ajankohta sovitaan osallistujien kesken.

la 10.9. Elokuvaharrastajan da Vinci -koodi
Oletko koskaan miettinyt, mitä yhteistä on toimintaelokuvalla ja renessanssitaiteella? Kuva-analyysi on taidehistorian tutkijoiden työkalupakista löytyvä menetelmä, jolla kaivaudutaan elokuvien pintaa syvimpiin kerroksiin. Kuva-analyysin keinoja ovat myyttitutkimus, semiotiikka ja strukturalismi. Luennolla tutustut kuvakerronnan piilomerkityksiin ja kurkistat symbolien salaisuuksiin.

la 24.9. Unelmia liukuhihnalta - yhdysvaltalainen elokuva
Yhdysvaltalainen elokuva on pitkän historiansa aikana vaikuttanut ihmiskunnan unelmiin enemmän kuin mikään muu kulttuurin tuote. Kuinka arvot ja ihmiskuva ovat muuttuneet ja mitä meillä eurooppalaisilla on tarjota vastineeksi? Luennolla tarkastellaan sankarityyppiä ja pahisten rooleja ja vilkaistaan animaatioiden ja mainosten kuvastoihin. Ollako vai eikö olla? Miksi Shakespeare palaa sinnikkäästi aina takaisin valkokankaalle?

la 8.10. Aasian supervallat valkokankaalla

Luennolla tutustutaan Intian, Japanin ja Kiinan elokuvataiteen matkaan mykkäfilmien ajasta sosialistiseen realismiin, historiallisiin seikkailuihin ja edelleen kansainvälisiä yleisöjä kiinnostaviin suurtuotantoihin. Suurten jumaltarujen ja teatteriperinteen jälki näkyy aasialaisessa elokuvassa. Onko se syynä siihen, että intialaisissa elokuvissa on niin paljon musiikki- ja tanssikohtauksia? Entä miksi romanttisen elokuvan loppu on Japanissa usein surullinen? Tarkastellaan lisäksi, onko kiinalaisella elokuvalla agenda?

Huomaa myös kurssi 2002
Bollywood eilen - tänään. Intialaisen kulttuurin pyörteitä valkokankaalla

Syyslukukausi
10.09.2022 - 08.10.2022
La 11:00-14:15
/

Bollywood eilen – tänään. Intialaisen kulttuurin pyörteitä valkokankaalla

Paikka: Kalliola, Auditorio / Sturenkatu 11, 00510 Helsinki
Kurssimaksu: 26,00€
Opettaja: Irene Wai Lwin Moe (Opettaja esittely)

Bollywoodissa tuotettu elokuva on jännittävä sekoitus suuria tunteita, toimintaa ja komediaa yhdistettynä tarttuvan musiikin säestämiin huimaaviin tanssinumeroihin. Minkälaisen historiallisen tien intialainen elokuva on kulkenut 1900-luvun alusta nykypäivään? Ketkä olivat valkokankaan ensimmäiset suosikkinäyttelijät ja minkälaisia roolimalleja nykyiset supertähdet tarjoavat? Mitä tekemistä ikivanhalla temppelitaiteella on elokuvassa? Entä onko Intian arkitodellisuudella tilaa unelmatehtaassa? Luennolla pohditaan myös, minkälaista mielikuvaa Intiasta elokuvat tuottavat.

Syyslukukausi
19.11.2022 - 19.11.2022
La 11:00-14:15