Kalliolan kansalaisopisto – laadukasta opetusta jo vuodesta 1920

Etusivu / Kurssit / Luennot
Löytyi 3 kurssia
/

Bollywood eilen – tänään. Intialaisen kulttuurin pyörteitä valkokankaalla

Paikka: Sturenkatu 11, 00510 Helsinki
Kurssimaksu: 16,00€
Opettaja: Irene Wai Lwin Moe (Opettaja esittely)

Bollywoodissa tuotettu elokuva on jännittävä sekoitus suuria tunteita, toimintaa ja komediaa yhdistettynä tarttuvan musiikin säestämiin huimaaviin tanssinumeroihin. Minkälaisen historiallisen tien intialainen elokuva on kulkenut 1900-luvun alusta nykypäivään? Ketkä olivat valkokankaan ensimmäiset suosikkinäyttelijät ja minkälaisia roolimalleja nykyiset supertähdet tarjoavat? Mitä tekemistä ikivanhalla temppelitaiteella on elokuvassa? Entä onko Intian arkitodellisuudella tilaa unelmatehtaassa? Luennolla pohditaan myös, minkälaista mielikuvaa Intiasta elokuvat tuottavat.

Kevätlukukausi
23.04.2022 - 23.04.2022
La 11:00-14:15
/

Ihmeellinen Intia – Tutkimusmatka taiteen ja uskontojen supervallan kulttuuriin

Paikka: Sturenkatu 11, 00510 Helsinki
Kurssimaksu: 32,00€
Opettaja: Irene Wai Lwin Moe (Opettaja esittely)

Kahden luennon sarja on tutkimusmatka taiteen ja uskontojen supervallan kulttuuriin
Intialla on kerrottavanaan ihmiskunnan laajin jumaltarujen ja uskontojen aarteisto. 5000 vuoden mittainen taide- ja kulttuurihistoria on säteillyt vaikutustaan niin Kaakkois-Aasian tanssiteatteriin kuin kaukaisen Kiinan ja Japanin uskonnolliseen taiteeseenkin. Luennolla sukelletaan intialaisen taideperinteen juurille, Induksen jokilaaksoihin, kiehtovien hindujumalten ja buddhalaisen taiteen syntyyn sekä mogulihallitsijoiden luomien suurten rakennushankkeiden äärelle. Luennolla tarkastellaan brittien siirtomaakauden vaikutusta Intiassa ja Britanniassa. Legendat ja kuolemattomat rakkaustarinat johdattavat veistotaiteen ja miniatyyrimaalausten maailmaan, joka elää renessanssia modernin Intian nykytaiteessa.
Luento sopii erinomaisesti taustatiedoksi joogaharrastajille ja matkaa Intiaan suunnitteleville.
Osa 1 Suurenmoinen Intia: Indus-kulttuurin arvoituksesta keskiajan eroottisille temppeleille
Osa 2 Kuningattaren jalokivi: Moguli-ruhtinaiden hoveista brittiläiseen Intiaan
Huomaa myös Bollywood-luento 130201K

Kevätlukukausi
19.03.2022 - 02.04.2022
La 11:00-14:15
/

Tähtitieteen lauantai – Eksoplaneetta-tutkimuksen saavutuksia

Paikka: Sturenkatu 11
Kurssimaksu: 16,00€
Opettaja: Kyösti Ryynänen

Tähtien ympäriltä löydettyjen eksoplaneettojen määrä lisääntyy kiihtyvällä tahdilla. Yhä useammasta eksoplaneetasta tiedetään sen lämpötila, tiheys, alkuainejakauma, atmosfäärin kemiallinen koostumus sekä ratatiedot. Näiden avulla pystytään rakentamaan tietokoneella planeettamalleja, joiden tuloksia voidaan verrata oman Aurinkokuntamme planeettojen ominaisuuksiin. Millaisia erilaisia eksoplaneetta-tyyppejä tunnetaan. Millä eri tavoin nämä eroavat Aurinkokuntamme planeetoista. Onko joukossa Maa-planeettaa tavalla tai toisella muistuttavia eksoplaneettoja. Luennon jälkeen pystyt helpommin seuraamaan eksoplaneetta-tutkimuksen uutisia. Sopii kaikille tähtitieteestä kiinnostuneille.

Kevätlukukausi
12.03.2022 - 12.03.2022
La 10:00-13:15