Kalliolan kansalaisopisto – laadukasta opetusta jo vuodesta 1920

Etusivu / Kurssit / Kädentaidot
Löytyi 27 kurssia
/

Tee omat saippua- ja shampoopalasi

Paikka: Pornaistentie 411, Sipoo
Kurssimaksu: 52,00€
Opettaja: Ann-Marie Hagman

Saippuan valmistaminen on ekologista ja hauskaa. Itse tehty saippua sopii lapsille ja aikuisille, sen ihoa hellivien ominaisuuksien takia. Valmistamme saippuaa ja shampoopaloja kasviöljyistä ja lipeästä. Käytämme mausteita ja yrttejä saippuan värjäämiseen ja koristeluun.
Opetuksen lisäksi saat kurssilta mukaasi, hyviä vinkkejä, kirjalliset perusohjeet, 5-7 palaa itse tehtyä saippuaa ja shampoota.

Ota mukaan essu, taloushanskat, kuljetuslaatikko, muotteja saippuoille (Pringels- ja maitopurkkeja tai silikonisia leivontamuotteja). Voit myös ottaa omat suojalasit. Opettaja kerää materiaalimaksun 15€/osallistuja. Käteis- tai korttimaksu.
Ilmoita mahdolliset allergiat (kookos, pähkinä, manteli) ennen kurssia.

Kurssi järjestetään opettajan Ann-Marie Hagmanin tiloissa Sipoossa (Pornaistentie 411, Sipoo). Paikalle pääsee omalla autolla tai Hsl bussilla.

Syyslukukausi
01.10.2022 - 01.10.2022
La 12:00-15:30
/

Tilkkutyöt: Metsän varjossa

Paikka: Kalliola, luokka 8 / Sturenkatu 11, 00510 Helsinki
Kurssimaksu: 122,00€
Opettaja: Minna Apelgren

Luodaan oma villi ja mielikuvituksellinen metsä tilkuista. Tilkkutyötekniikalla voi valmistaa pienen työn, esim. ompelukoneen suojahupun, kassin, vetoketjupussukan tai tyynynpäällisen oman tarpeen mukaan. Kurssilla käydään läpi tilkkutöiden valmistamiseen liittyvät materiaalit, työvaiheet ja tikkaaminen. Tilkkutyötekniikkana käytetään pinoa ja leikkaa tekniikkaa. 

1.-2.krt: blokkien ompeleminen 

3.krt: blokkien yhdistäminen, pinnan rakentaminen, tikkaus

 4.krt: pinnan rakentaminen, tikkaus 

5.-6.krt: tikkaus, työn viimeistely 

Tarvikkeet: Ensimmäisellä kerralla: 

6–10 metsämäistä (esim. puut, taivas, maa) puuvillatilkkutyökangasta, joista osa voi olla yksivärisiä, osa kuviollisia, ompelutarvikkeet ja muistiinpanovälineet. 

Lisäksi kaitaleiden leikkaamista helpottaa tilkkutyöviivain, -leikkuri ja leikkuualusta. 

Lisäksi tarvitset: 

Erivärisiä, ohuita, mutta tiiviitä puuvillakankaita (ei tekokuitukankaita), täyte- ja taustamateriaalit, kiinnisilitettävää tukikangasta, ompelu-, tikkaus- ja konekirjontalankaa, muistiinpanovälineet ja ompelutarvikkeet (neulatyyny, nuppineulat, sakset, ratkoja, mittanauha, ohut silmäneula, merkitsemiskynä tai -liitu), ompelukoneneulat 70–80 (130/705H), konetikkausneula 75–90 (130/705H). 

Kaikkia näitä tarvikkeita ei tarvitse olla ensimmäisellä kerralla mukana, katsotaan materiaalien ja tarvikkeiden tarve jokaisen oman työn mukaan.

Syyslukukausi
15.09.2022 - 27.10.2022
To 10:00-13:00
/

Räyhäkkäät nuket, viikonloppukurssi

Paikka: Kalliola, luokka 9 / Sturenkatu 11, 00510 Helsinki
Kurssimaksu: 67,00€
Opettaja: Anni-Helena Leppälä

Onko kotona vähän kaikkea ylimääräistä? Vanhoja paitoja ja sukkia? Epämääräisiä lankakasoja? Pussillinen mihinkään sopimattomia nappeja?
Tule räyhäkkäät nuket -kurssille ja muunna t-paidat nukeiksi, joilla on asennetta ja joiden jalat ja kädet liikkuvat. Oman valintasi mukaan voit valmistaa söpöjä seuralaisia tai vaikkapa goottivaikutteisia nukkeja. Kurssilla opit valmistamaan nukkeja, joilla on liikuteltavat raajat, työstämään langoista erilaisia hiuksia ja vapauttamaan mielikuvituksesi. Anni-Helena kannustaa löytämään oman tavan työskennellä ja opastaa tarvittaessa kädestä pitäen. Ensimmäiselle tunnille tarvitset mukaan vanhoja t-paitoja tai muuta trikoota, josta syntyy nuken vartalo. Lisäksi tarvitset lankoja, nappeja. Myös opettajalla on mukana valkoisia t-paitoja, joilla pääsee alkuun, jos omat paidat eivät ole vielä kaarensa lopussa.

Syyslukukausi
08.10.2022 - 09.10.2022
La 10:00-16:00
Su 10:00-16:00
/

Mekanismikortit

Paikka: Kalliola, luokka 9 / Sturenkatu 11, 00510 Helsinki
Kurssimaksu: 143,00€
Opettaja: Anni-Helena Leppälä

Haluaisitko tehdä kortteja, jotka yllättävät niin itsesi kuin vastaanottajankin? Kortteja, joista pomppaa avatessa esille elementti, yllätys tai vaikkapa kukkameri. Mekanismikortit -kurssilla opit erilaisia tekniikoita ja niiden variointia. Anni-Helenan kurssilla, jokainen saa opetella omaan tahtiinsa, nopeammille on tarjolla lisähaasteita ja hitaammat voivat opetella tekniikat rauhassa. Kurssin jälkeen osaat valmistaa erilaisia mekanismikortteja ja ymmärrät miten perusmekanismit toimivat. Ensimmäiselle kerralle tarvitset mukaan askartelukartonkia, koristepaperia, liimaa, katkoveitsen/mattoveitsen, viivaimen, lyijykynän ja nuuttausluun tai voiveitsen tai sukkapuikon ja leikkausalusta kuten leikkuumatto tai vahvaa pahvia. Muista tarviketarpeista kerrotaan ensimmäiselle kurssikerralla. Kurssi sopii kaikille askartelusta kiinnostuneille aina vasta-alkajista haasteita rakastaville.

Syyslukukausi
16.09.2022 - 09.12.2022
Pe 18:30-20:30
/

Askartelu: Pop-up ja pop-out -elementit

Paikka: Kalliola, luokka 9 / Sturenkatu 11, 00510 Helsinki
Kurssimaksu: 108,00€
Opettaja: Anni-Helena Leppälä

Pop-up! Pop-out! Kortteja, kirjoja ja albumeja, joiden sivuilla on ylös ja ulos hyppääviä elementtejä. Pop-up, pop-out -kurssilla opit helppoja ja helpohkoja tekniikoita, joilla toteuttaa näyttäviä kokonaisuuksia aina syntymäpäiväkortista yllättävään valokuva-albumiin. Kurssi sopii kaikille askartelusta ja askartelutekniikoista kiinnostuneille. Kurssin jälkeen osaat toteuttaa erilaisia elementtejä askarteluprojekteihisi. Anni-Helena ottaa opetuksessa huomioon kurssilaisten erilaiset lähtökohdat ja auttaa löytämään jokaiselle oikeanlaisen tavan oppia. Hahmotushäiriö ei ole askartelun este. Ensimmäiselle tunnille tarvitset mukaan askartelukartonkia, koristepaperia, liimaa, katkoveitsen/mattoveitsen, viivaimen, lyijykynän ja nuuttausluun tai voiveitsen tai sukkapuikon ja leikkausalusta kuten leikkuumatto tai vahvaa pahvia. Muista tarviketarpeista kerrotaan ensimmäiselle tapaamiskerralla.

Syyslukukausi
15.09.2022 - 08.12.2022
To 16:45-18:15
/

Askartelu: Kirjasta on moneksi, viikonloppukurssi

Paikka: Kalliola, luokka 9 / Sturenkatu 11, 00510 Helsinki
Kurssimaksu: 67,00€
Opettaja: Anni-Helena Leppälä

Vanhoja kirjoja nurkissa? Itselle ei enää lukeminen maistu eivätkä antikvariaatit ota kirjoja vastaan? On aika antaa kirjalle uusi mahdollisuus! Kirjasta on moneksi -kurssilla tehdään kirjoista jotain ihan uutta. Rasioita, korttitelineitä, kuppeja, paperihelmiä tai vaikkapa laukku. Ensimmäiselle kerralle tarvitset mukaan, kirjan, liimaa ja terävän veitsen. Kurssilla opit tekemään kirjasta jotain uutta, projektit suunnitellaan yhdessä kurssilaisten kanssa. Kurssin jälkeen osaat hyötykäyttää vanhoja kirjoja. Anni-Helenan tunneilla ei tarvitse jännittää, kierrätysaskartelua opetellaan rennossa ja ilmapiirissä.

Syyslukukausi
29.10.2022 - 30.10.2022
La 10:00-15:00
Su 10:00-15:00
/

Iloinen parsiminen

Paikka: Kalliola, luokka 8 / Sturenkatu 11, 00510 Helsinki
Kurssimaksu: 86,00€
Opettaja: Minna Apelgren

Onko lempivaatteessasi reikä? Tule parsimaan vaatteesi ilolla ja värikkäillä kuvioilla. Parsit joustavia ja joustamattomia vaatteita sekä neuleita. Opit mitä asioita täytyy ottaa huomioon erilaisia materiaaleja parsiessa. Kokeilet parsintaa koneella ja käsin.
1. Reiän paikkaaminen (joustamaton kangas)
- paikkakangas + tukikangas
- koneella ja käsin
2. Reiän paikkaaminen (joustava kangas)
3. Neuleen parsiminen
- keskipaksu / paksu neule
- ohut neule
4. Näkyvä parsiminen – Visible mending
- sashiko pistot
- käsinkirjonta
- kantha kirjonta

Tarvikkeet:
Parsittava vaate, kirjontalankoja (esim. muliini- ja helmilankaa, ohuita neulelankoja), tarvittaessa kiinnisilitettävää tukikangasta, isoon reikään paikkakangasta, ompelutarvikkeet (erikokoisia silmäneuloja, sakset, ompelulankaa), muistiinpanovälineet. Isojen reikien parsimisessa tarvitaan avuksi myös paikkakangasta, jonka ei tarvitse olla samanlaista kuin alkuperäinen kangas.
Ideoita: https://fi.pinterest.com/minnaapelgren/parsiminen-visible-mending/

Syyslukukausi
15.11.2022 - 29.11.2022
Ti 17:00-21:00
/

Ompelutöitä karkkipapereista, viikonloppukurssi

Paikka: Kalliola, luokka 9 / Sturenkatu 11, 00510 Helsinki
Kurssimaksu: 67,00€
Opettaja: Anni-Helena Leppälä

Ihania karkkipapereita ja pusseja? Halu säilyttää ne, mutta ei mitään oikeaa syytä? Mitäpä, jos muuttaisit ne kaikki käytännöllisiksi pussukoiksi? Karkkipaperista pussukaksi -kurssilla opit ompelemaan kääreistä ja pusseista pussukoita, penaaleita tai vaikkapa meikkilaukkuja.
Kurssin jälkeen osaat muuntaa erilaiset kääreet ompelumateriaaliksi ja valmistaa erilaisia pusseja ja pussukoita. Aiempaa kokemusta ei tarvita. Anni-Helena pyrkii löytämään jokaiselle sopivan tavan oppia ja innostaa kokeilemaan ja keksimään rohkeasti uutta. Ensimmäiselle tunnille tarvitset mukaasi karkkipapereita ja pusseja tai mitä tahansa kääreitä, jotka miellyttävät silmääsi sekä kontaktimuovia. Lisäksi tarvitset vetoketjuja ja kangasta vuoreksi, tarvittaessa voit ostaa nämä myös opettajalta.

Syyslukukausi
24.09.2022 - 25.09.2022
La 10:00-15:00
Su 10:00-15:00
/

Neuleklinikka

Paikka: Kalliola, luokka 9 / Sturenkatu 11, 00510 Helsinki
Kurssimaksu: 108,00€
Opettaja: Anni-Helena Leppälä

Neuletekniikka hukassa? Jumissa neuletyön kanssa? Miten päätellä pusero, kuinka neuloa istuva kantapää tai ylipäätään, miten oppia neulomaan? Neuleklinikalla jokainen saa apua juuri haluamaansa työhön, voit tulla tunnille keskeneräisen neuleen kanssa tai aloittaa ihan uuden työn ja opetella uusia tekniikoita. Neuleklinikka sopii kaikille, jotka haluavat neuloa, oppia neulomaan tai päivittää taitojaan. Kurssin jälkeen olet parempi neuloja ja osaat aloittaa ja saattaa loppuun uusia projekteja. Ota klinikalle mukaan keskeneräinen työ tai vain lankaa ja puikot sekä avointa mieltä. Anni-Helenan tunneilla on iloinen ja kannustava ilmapiiri ja niillä koetaan onnistumisen tunteita. Oppimista lähestytään oppijan ei opettajan kautta.

Syyslukukausi
15.09.2022 - 08.12.2022
To 15:00-16:30