Kalliolan kansalaisopisto – laadukasta opetusta jo vuodesta 1920

Etusivu / Kurssit / Jooga
Löytyi 33 kurssia
/

Selkäjooga

Paikka: LiikeStudio / Kalliolanrinne 5, 00510 Helsinki
Kurssimaksu: 25,00€
Opettaja: Solja Temmes

Selkä on vartalon tuki ja se muodostaa kehon keskilinjan. Selkärangan nivelet mahdollistavat selän monipuoliset liikkeet, eteen- ja taaksetaivutukset ja kierto- ja aaltoliikkeet. Nämä liikkeet auttavat pitämään selän vahvana ja terveenä. Selässä on usein paljon jännityksiä, jotka voidaan joogan avulla oppia rentouttamaan. Selän ongelmat heijastuvat myös muualle kehoon ja vaikuttavat asentoon ja ryhtiin. Tämä kurssi keskittyy etenkin selän hyvinvointiin. Harjoitukset vahvistavat selkää ja vapauttavat selän aluetta jännityksistä. Kurssi sopii kaikille. Tarvitset tunnille mukavat vaatteet ja tyynyn istumiseen.

Kevätlukukausi
05.03.2022 - 05.03.2022
La 12:00-15:00
/

Liikemeditaatio, kevätkesä

Paikka: LiikeStudio / Kalliolanrinne 5, 00510 Helsinki
Kurssimaksu: 18,00€
Opettaja: Jepa Jenni Helena Pihlainen

Liikemeditaatio: Meditatiivinen suhtautuminen liikkeeseen on kokeilevaa ja tutkivaa: emme ole kiinnostuneita oikeasta tai väärästä tavasta tehdä liikettä, vaan siitä, miltä liike tuntuu, miten mieli vähän kerrassaan rauhoittuu liikkeeseen ja hengitys ja liike kietoutuvat yhteen. Vaikka liikemeditaatiossa huomio kohdistuu kokemukseen, tulemme samalla rentouttaneeksi kehon päästä varpaisiin ja saamme mukavan syvien ryhtilihasten herättelyn. Harjoitus päätetään hiljaiseen, paikallaan pysyttelevään lyhyeen lepoon.

Kurssi sopii mainiosti kaikille, jotka haluavat syventää kehotietoisuuttaan. Liikemeditaatio tapahtuu pääosin makuuasennosta käsin eikä vaadi ennakkotietoja tai -taitoja. Se on mainio itserentoutuksen apuväline jännittäjille ja suorittajille. Sen lisäksi se voi toimia hyvin ensimmäisenä kosketuksena liikuntaan tauon jälkeen, esimerkiksi omaa kehosuhdetta muuttaneen pidemmän sairauden tai leikkauksen jälkeen.

Kevätlukukausi
21.05.2022 - 21.05.2022
La 10:00-11:30
/

Raskausajan jooga, kevätkesä

Paikka: Kalliola, Sturenkatu 11
Kurssimaksu: 35,00€
Opettaja: Solja Temmes

Raskausajan joogakurssi tukee raskauden aikana muuttuvaa kehoa. Teemme rauhallista joogaharjoitusta, joka sopii raskauden loppumetreille asti. Kurssin joogaharjoitukset mm. lantionpohjan lihasten harjoitteet, hengitys- ja rentoutumisharjoitukset valmistavat kehoa synnytykseen ja voivat auttaa myös raskausajan vaivoihin. Rauhallisen harjoituksen myötä oma kehontuntemus ja side kehittyvään vauvaan voi kasvaa. Ota mukaan oma tyyny ja viltti.  

Kevätlukukausi
21.05.2022 - 22.05.2022
La 12:00-14:00
Su 12:00-14:00
/

Iyengarjooga, alkeisjatko ja jatko, kevätkesä

Paikka: LiikeStudio / Kalliolanrinne 5, 00510 Helsinki
Kurssimaksu: 43,00€
Opettaja: Anne Anttila

Iyengarjooga on samanaikaisesti sekä lempeä että voimakas harjoitusmuoto, jossa pyritään yhdistämään keho ja mieli keskittämällä ajatukset huolelliseen asanatyöskentelyyn. Tarkan työskentelyn ansiosta kehon tasapainoiset linjaukset tekevät harjoituksista turvallisia ja samalla sopivasti haastavia.
Opiskelijoita ohjataan henkilökohtaisesti. Pukeudu mukaviin liikuntavaatteisiin, harjoitukset tehdään paljain jaloin. Ota mukaan sukat ja lämmin pusero loppurentoutusta varten.
Ovi avataan 15 min. ennen kurssin alkua.

Sopii kaikille. Liikuntatilassa ei ole suihkua.

Kevätlukukausi
04.05.2022 - 01.06.2022
Ke 17:30-19:00
/

Restoratiivinen jooga A, kevätkesä

Paikka: LiikeStudio / Kalliolanrinne 5, 00510 Helsinki
Kurssimaksu: 36,00€
Opettaja: Jepa Jenni Helena Pihlainen

Tunti sopii sekä aloittelijoille että aiemmin jooganneille. Restoratiivisessa joogassa tavoittelemme tilaa, jossa keho on tuettu pitkiin, vähintään vartin kestäviin lempeisiin asanoihin niin hyvin, että hermoston on mahdollista rauhoittua. Tällöin keho pääsee lepäämään ja palautumaan stressistä. Asanat linjataan turvallisesti ja kunkin kehon senhetkistä tilaa kuunnellen.

Tekemisen keskiössä on hyväksyvä läsnäolo. Usein kehon kierrosten tyyntyessä mieli ja hengitys tulevat huomion kohteeksi ja esimerkiksi hengitykseen liittyvät syvimpien kehon kudosten jännitykset on mahdollista hahmottaa ja tunnistaa tarkemmin kuin ennen. Harjoitus tehdään valtaosin hiljaisuudessa ja silmät kiinni.

Ota ehdottomasti mukaan viltti ja putkityyny tai muu tukeva tyyny, jotta saamme tuettua asanat riittävästi.
Koska lepäämme koko harjoituksen ajan ja rentoutuminen edellyttää ihon lämpimänä pysymistä, pukeudu riittävän lämpimästi. Vaatteiden on hyvä myös joustaa. Esim. verkkarit, villasukat ja villapaita on hyvä asuvalinta.

Kevätlukukausi
26.04.2022 - 26.04.2022
Ti 17:00-20:00
/

Astangajooga, alkeisjatko A

Paikka: Kalliola, Sturenkatu 11, Helsinki
Kurssimaksu: 105,00€
Opettaja: Iina Heiskanen

Soveltuu kaikenikäisille, joko astangan alkeiskurssin käyneille tai muuten astangajoogaa aikaisemmin harrastaneille. Kerrataan alkeiskurssilla opitut perustekniikat ja liikesarjat. Jatkokurssin tarkoituksena on syventää hengityksen ja liikkeiden oikeaa rytmitystä, asentojen suuntausta ja kehon kokonaishallintaa. Opetellaan jatkotason uudet asennot ja vahvistetaan asentoharjoitusten tekniikkaa. Harjoitus parantaa liikesarjojen muistamista.

Ota mukaan pieni pyyhe ja loppurentoutusta varten sukat ja pitkähihainen paita. Sopii niille, joille astangajooga on jo entuudestaan tuttua. Kerrataan alkeissa opittuja tekniikoita. Harjoitellaan seisomasarjaa ja opetellaan istumasarjaa eteenpäin. Loppuliikkeitä tehdään enemmän ja vähitellen tehdään kaikki sarjaan kuuluvat loppuliikkeet.

Lukukauden aikana tutustutaan myös perinteiseen itsenäiseen harjoitteluun opettajan ohjauksessa, opetellaan asanoita ulkomuistista niin, että harjoittelua voi halutessaan jatkaa myös kotona. Harjoitus on melko vaativa, siinä tulee hiki ja se nostaa kuntoa. Harjoitusta tehdään kuitenkin aina omaa kehoa kuunnellen.

Pukeudu joogatunneille mukaviin liikunta-vaatteisiin, ota loppurentoutusta varten mukaan lämpimät sukat ja lämmin vaate.

Kevätlukukausi
24.01.2022 - 18.04.2022
Ma 17:00-18:15
/

Metsäjooga, kevätkesä

Paikka: Meri-Rastilan metsä, kokoontuminen Rastilan metroasemalla sillan puoleisella sisäänkäynnillä
Kurssimaksu: 40,00€
Opettaja: Solja Temmes

Metsäjooga on koostuu jooga- qigong- ja meditaatioharjoituksista luonnon keskellä. Kurssi koostuu virtaavista lämmittelyliikkeistä, seisoma-asennoista ja hengitysharjoituksista sekä kehotietoisuusmeditaatioista. Ympäröivät puut toimivat joogan apuvälineinä, ja käytämme niitä tukena asennoissa. Metsän elementit, kuten ilma, maa ja vesi ovat mukana harjoituksissa erilaisina mielikuvina. Joogaharjoituksen teemat ovat painovoiman tunteminen, hengitys ja elävä, pitkä selkäranka. Metsän raikas ilma on yhteydessä hengitykseen ja maa allamme ottaa kehomme painon vastaan ja auttaa meitä juurtumaan asennoissa paremmin. Lähes kaikki liikkeet tehdään seisten, mutta hengitys- ja meditaatioharjoitukset voi tehdä myös istuen. Joogaharjoitukset sopivat hyvin myös aloittelijoille.

Metsäjoogakurssi pidetään Meri-Rastilassa. Tapaaminen on Rastilan metroaseman sillan puoleisella sisäänkäynnillä, josta lähdemme yhdessä metsään. Sateen sattuessa joogataan Kalliolassa. Ota mukaan bussikortti, vedenpitävä istuinalusta ja lämpimät vaatteet.   

Kevätlukukausi
14.05.2022 - 15.05.2022
La 13:30-16:30
Su 13:30-16:30
/

Vahvistava jooga B, kevätkesä

Paikka: Kalliola, Kalliolanrinne 5
Kurssimaksu: 49,00€
Opettaja: Helena Mörsky (Opettaja esittely)

Lempeästi vahva joogamuoto, joka kehittää kehotietoisuutta ja läsnäoloa. Huolellinen työskentely auttaa suuntaamaan venytystä ja lihastyötä tasapainoisesti. Samalla mieli keskittyy ja rauhoittuu.

Tuntien teemat vaihtuvat sisältäen vahvistavia ja vetreyttäviä seisomaliikkeitä, eteenpäin ja taaksepäin taivutuksia, kiertoja, tuettuja palauttavia restoratiivisia asentoja sekä rauhoittavia rentoutus- ja hengitysharjoitteita. Joogavälineitä käytetään tukena sekä syventämässä harjoituksia. Pukeudu tunneille mukavasti. Luistamattoman joogamaton lisäksi tarvitset joogavyön tai nauhan, joogatiilet tai muut tuet sekä viltin, tyynyn tai bolsterin. Ei sovi raskaana oleville.

Kevätlukukausi
27.04.2022 - 25.05.2022
Ke 09:00-10:30
/

Vahvistava seniorijooga alkeet, verkkokurssi, kevätkesä

Paikka: Verkkokurssi
Kurssimaksu: 26,00€
Opettaja: Helena Mörsky (Opettaja esittely)

Verkkokurssit opetetaan Zoomin kautta. Tarvitset tietokoneen, tabletin tai puhelimen internet-yhteydellä. Tarkemmat ohjeet Zoomin käytöstä saat ennen kurssin alkua sähköpostilla. Huolehdithan, että annat sähköpostiosoitteesi, kun ilmoittaudut.

Erityisesti senioreille suunnattu alkeiskurssi, jossa aloitetaan perusharjoituksista tuolia ja joogavälineitä hyödyntäen. Lempeästi vahva joogamuoto, joka kehittää kehotietoisuutta ja läsnäoloa.

Huolellinen työskentely auttaa suuntaamaan venytystä ja lihastyötä tasapainoisesti. Samalla mieli keskittyy ja rauhoittuu. Tuntien teemat vaihtuvat sisältäen vahvistavia ja vetreyttäviä seisomaliikkeitä, eteenpäin ja taaksepäin taivutuksia, kiertoja, tuettuja palauttavia restoratiivisia asentoja sekä rauhoittavia rentoutus- ja hengitysharjoitteita. Joogavälineitä ja tuolia käytetään tukena sekä syventämässä harjoituksia.

Pukeudu tunneille mukavasti. Luistamattoman joogamaton lisäksi tarvitset joogavyön tai nauhan, joogatiilet tai muut tuet sekä viltin, tyynyn tai bolsterin.

Kevätlukukausi
26.04.2022 - 24.05.2022
Ti 13:00-14:00