Kalliolan kansalaisopisto – laadukasta opetusta jo vuodesta 1920

Etusivu / Kurssit / Teatteri ja ilmaisutaito
Löytyi 12 kurssia
/

Kirjoita iloa päivääsi

Paikka: Kalliola, luokka 5 / Sturenkatu 11, 00510 Helsinki
Kurssimaksu: 10,00€
Opettaja: Katja Villanen-Juvakka

Tule viettämään päivä sanataiteen äärellä. Ohjaajan opastamana kuuntelet tarinoita ja kirjoitat pieniä kirjoitusharjoituksia. 

 

Tällä kurssilla sanataidetta käytetään menetelmänä levähtämiseen, itsen äärelle pysähtymiseen ja oman luovuuden herättelyyn. Voit osallistua, vaikkei sinulla olisikaan kokemusta kirjoittamisesta. Tekstit toimivat välineinä kirjoittajalle itselleen, niitä ei tarvitse jakaa muille. Päivän aikana työskennellään paljon hiljaa itsekseen, mutta myös keskustellaan kirjoittamisen kokemuksista omia rajoja kunnioittaen. 

 

Kurssille tarvitaan omat kirjoitusvälineet, halutessasi ota mukaan itsellesi mieleinen vihko ja kynä, niin saat kirjoituskokemuksestasi henkilökohtaisemman.

Huom.! Tämä kurssi on naapuruuskurssi ja siksi hinta on edullisempi kuin normaalisti. Kalliola haluaa edistää eri alueiden asukkaiden hyvinvointia ja tuoda ihmisiä lähemmäksi toisiaan. Meille naapuruus on keskinäistä hyväksyntää ja konkreettista läheisyyttä. Naapuruus on Kalliolan vastaus kaupungistuvaan elämään.

 

 

Kevätlukukausi
04.03.2023 - 04.03.2023
La 12:00-15:30
/

Hengähdä tekstin äärellä

Paikka: Kalliola, luokka 5 / Sturenkatu 11, 00510 Helsinki
Kurssimaksu: 65,00€
Opettaja: Katja Villanen-Juvakka

Tule viettämään iltaa sanataiteen äärelle. Ohjaajan opastamana kuuntelet tarinoita ja kirjoitat pieniä kirjoitusharjoituksia. 

Tällä kurssilla sanataidetta käytetään menetelmänä arjen keskellä levähtämiseen, itsen äärelle pysähtymiseen ja oman luovuuden herättelyyn. Tälle kurssille voit osallistua vaikka sinulla ei olisikaan kokemusta kirjoittamisesta. Tällä kurssilla tekstit toimivat välineinä kirjoittajalle itselleen, niitä ei tarvitse jakaa muille. Ryhmässä työskennellään paljon hiljaa itsekseen, mutta myös keskustellaan kirjoittamisen kokemuksista turvallisessa ilmapiirissä.

Kurssille tarvitaan omat kirjoitusvälineet, halutessasi ota mukaan itsellesi mieleinen vihko ja kynä, niin saat kirjoituskokemuksestasi henkilökohtaisemman.

Kevätlukukausi
26.01.2023 - 16.02.2023
To 18:00-20:00
/

Avoin impro

Paikka: Kalliola, Sirenius-sali / Sturenkatu 11, 00510 Helsinki
Kurssimaksu: 99,00€
Opettaja: Tristan Selin (Opettaja esittely)

Avoin impro -kurssi antaa aikuisille luvan ja ajan kokeilla ja leikkiä turvallisessa ympäristössä. Aiempaa kokemusta improvisaatiosta tai teatteri-ilmaisusta ei tarvita.

Lähdemme liikkeelle improvisaation alkeista ja etenemme melko nopeasti monenlaisiin sanallisiin, äänellisiin ja liikkeellisiin harjoituksiin. Kurssilla keksimme tarinoita ja esitämme erilaisia pieniä näyttämökohtauksia toisillemme. Kurssi edustaa ns. avointa tasoa. Aiemmasta kokemuksestasi riippumatta jokainen kehittää tällä kurssilla viime kädessä omaa itseään ja ilmaisutaitoaan  – tietysti yhdessä toisten kanssa. Vertailulle tai kilpailulle ei ole tarvetta.

Kurssi ei sisällä ennakkovalmistautumista, kotiläksyjä tai pitkäjänteisesti harjoiteltavia esityksiä. Riittää, kun tulet paikalle ja olet puolitoista tuntia läsnä juuri siinä hetkessä sellaisena kuin olet. Mahtava tapa irtautua arjesta! Suorittamisen tai onnistumisen pakkoa ei ole. Tällä kurssilla ei myöskään erityisemmin juhlita ”mokia”. Epätäydellisyys ja erehtyminen on inhimillistä, joten ”mokiin” ei ole tarvetta kiinnittää sen enempää huomiota.

Kurssilla toimitaan valoisassa ja kannustavassa hengessä. Toisia ei kritisoida, vaan opettaja antaa tarpeen ja toiveiden mukaan lempeitä kehittämisehdotuksia. Pääpaino on hyväksyvän läsnäolon, rohkeuden ja spontaanisuuden kehittämisessä.

 

Kevätlukukausi
26.01.2023 - 27.04.2023
To 19:30-21:00
/

Teatteristartti – tutustu esiintymiseen

Paikka: Kalliola, Alli Trygg / Sturenkatu 11, 00510 Helsinki
Kurssimaksu: 44,00€
Opettaja: Tristan Selin (Opettaja esittely)

Oletko joskus haaveillut näyttelemisestä? Kiinnostaisiko sinua ehkä aloittaa teatteriharrastus, mutta ujous tai epävarmuus estää? Teatteristartti on yhden viikonlopun lyhytkurssi, jonka aikana tutustutaan teatteri-ilmaisun perusteisiin turvallisessa ja kannustavassa hengessä ilman suorituspaineita tai sitoutumista pidemmäksi aikaa. Tällä kurssilla vapaudutaan estoista ja pidetään hauskaa! Tutustumme mm. teatteripeleihin, liikkeen ja äänen yhdistämiseen sekä improvisaatioon, ja pääset myös eläytymään erilaisiin rooleihin. Lähdetään oikeasti "nollasta" eli osallistuminen ei edellytä mitään aiempia tietoja tai taitoja. Tule sellaisena kuin olet. Tervetuloa!

Kevätlukukausi
14.01.2023 - 15.01.2023
Su 11:00-14:00
La 11:00-14:00
/

Luovaa sukuhistoriaa – Kasvata tarinoista sukupuu

Paikka: Kalliola, luokka 9 / Sturenkatu 11, 00510 Helsinki
Kurssimaksu: 94,00€
Opettaja: Kati-Annika Ansas (Opettaja esittely)

Oletko kiinnostunut sukusi tarinoista? Haluaisitko kirjoittaa niistä, mutta koet tarvitsevasi siinä apua? Tule mukaan lämminhenkiseen luovan kirjoittamisen ryhmään, jossa kirjoitusharjoitusten avulla rakennat itsellesi kaunokirjallisen sukupuun. Kerran viikossa kokoontuvalla kurssilla pääset kirjoittamaan puullesi tarinalliset juuret, oksat ja lehdet. Opit tutkimaan muistoja ja muistamista elämäkerrallisen, omaelämäkerrallisen, terapeuttisen ja
autofiktiivisen kirjoittamisen kautta. Opit myös, ettei tarinoiden tarvitse olle tiukkaa faktaa, vaan kyseessä on sinun luova totuutesi sellaisena kuin itse sen koet. Kurssin päätyttyä osaat nähdä selkeämmin oman historiasi syy- ja seuraussuhteita, ja osaat myös hyödyntää erilaisia
kirjoittamisen keinoja sukutarinoiden kirjoittamisessa. Kotona tehtävien kirjoitusharjoitusten palauttamiseen käytetään verkossa sijaitsevaa Padlet-alustaa, jonka käyttöön opettaja sinut kurssin alussa opastaa. Mukaan tarvitset vain kirjoitusvälineet ja sukusi tarinat.

Kevätlukukausi
24.01.2023 - 18.04.2023
Ti 16:30-18:00
/

Se lähtee sanoista – Luovan kirjoittamisen jatkokurssi

Paikka: Kalliola, luokka 9 / Sturenkatu 11, 00510 Helsinki
Kurssimaksu: 94,00€
Opettaja: Kati-Annika Ansas (Opettaja esittely)

Oletko jo luovan kirjoittamisen perustaidot omaava ja haluat edelleen kehittyä kirjoittajana? Tarvitsetko uusia välineitä oman kirjoittamisesi tueksi? Tervetuloa luovan kirjoittamisen
jatkokurssille, jolla syvennetään kirjoittamisen perusteita. Kerran viikossa kokoontuvalla kurssilla opit synnyttämään tekstiä erilaisista lähtökohdista ja luomaan tarinoiden alkuja,
pieniä kohtauksia, dialogeja, runoja, unia, frgamentteja kirjoitusharjoitusten muodossa. Saat myös apuvälineitä kirjoitusblokin selättämiseksi ja tutustut erilaisiin luovan kirjoittamisen tapoihin. Kurssin tarkoituksena on herätellä mielikuvitusta ja luovuutta, ja kurssin päätyttyä osaat tunnistaa omat vahvuutesi paremmin. Kotona tehtävien kirjoitusharjoitusten palauttamiseen käytetään verkossa sijaitsevaa Padlet-alustaa, jonka käyttöön opettaja sinut
kurssin alussa opastaa. Mukaan tarvitset vain kirjoitusvälineet ja intoa kirjoittaa.

Kevätlukukausi
24.01.2023 - 18.04.2023
Ti 18:15-19:45
/

Kuka minä olen? – Itsetuntemusta kirjoittamalla

Paikka: Kalliola, luokka 5 / Sturenkatu 11, 00510 Helsinki
Kurssimaksu: 94,00€
Opettaja: Kati-Annika Ansas (Opettaja esittely)

Haluaisitko oppia ilmaisemaan itseäsi kirjoittamalla? Entä haluaisitko tutustua itseesi syvemmin? Tule mukaan lämminhenkiselle itsetuntemusta vahvistavalle kirjoituskurssille, joka perustuu pitkälti terapeuttisen kirjoittamisen keinoihin. Kerran viikossa kokoontuvalla
kurssilla pääset tutkimaan omaa luovuuttasi, vahvuuksiasi, heikkouksiasi, elämänhistoriaasi ja uniasi kirjoitusharjoitusten muodossa. Sinun ei tarvitse lukea tekstejäsi ääneen, niiden tarkoitus on auttaa sinua eteenpäin. Kurssin päätyttyä osaat paremmin tunnistaa omia luonteenpiirteitäsi ja sanoittaa ajatuksiasi sujuvammin kirjalliseen muotoon. Mukaan tarvitset vain kirjoitusvälineet ja avoimen mielen.

Syyslukukausi
13.09.2022 - 13.12.2022
Ti 16:30-18:00
/

Ääni-ilmaisua esiintyjille, intensiivikurssi

Paikka: Kalliola, Alli Trygg / Sturenkatu 11, 00510 Helsinki
Kurssimaksu: 39,00€
Opettaja: Piia Surakka

Monipuolisia ääni- ja tekstiharjoitteita esiintymisen tueksi. Olet jo esiintynyt (näytellyt, laulanut, lausunut tms.) aiemmin ja haluat kehittyä ja vapauttaa äänenkäyttöäsi luovuutesi tarpeisiin. Kurssilla vapautat äänenkäyttöäsi häiritseviä jännityksiä mm. Feldenkrais-menetelmän avulla, kehität äänesi ilmeikkyyttä ja teet luovia ääniharjoituksia. Äänityöskentely on keholla työskentelyä eli pukeudu joustavasti. Piia on opiskellut teatteriäänenkäyttöä ja sen opettamista mm. Central School of Speech and Dramassa Lontoossa, Center Roy Hartissa Kööpenhaminassa ja François Combeaun koulutuksissa Pariisissa. 

Kevätlukukausi
15.04.2023 - 15.04.2023
La 10:00-15:00
/

Kalliolan teatteri

Paikka: Metropolia Arabia / Hämeentie 135 D, 00560 Helsinki
Kurssimaksu: 167,00€
Opettaja: Tristan Selin (Opettaja esittely)

Kalliolan teatteri käynnistyy jälleen! Sydämellisesti tervetuloa mukaan Kalliolan teatteriin sinä aiemmin teatteria jonkin verran harrastanut tai rohkea aloittelija. Nyt olisi tilaisuus päästä mukaan valmistamaan oikeaa teatteriesitystä ja näyttelemään elävälle yleisölle!
Tavoitteenamme on toteuttaa oman ryhmämme näköinen esitys, joko valmiiseen tekstiin perustuva näytelmä tai muu draamallinen kokonaisuus. Perinteisen näytelmän vaihtoehtona on myös koostaa esitys jonkin ryhmäämme kiinnostavan teeman pohjalta. Mahdollisuuksiamme rajoittavat vain mielikuvituksemme rajat.
Näytelmän valmistaminen on pitkäjänteistä ryhmätyötä yhteisen tavoitteen hyväksi. Palkinto kurssin lopussa on kuitenkin mahtava: näytelmämme ensi-ilta keväällä 2023!

Syyslukukausi
12.09.2022 - 05.12.2022
Ma 17:30-20:00