Kalliolan kansalaisopisto – laadukasta opetusta jo vuodesta 1920

Löytyi 25 kurssia
/

Keramiikan tekniikkakurssi: Paperiposliini, Sompasaaressa

Paikka: Sompasaaren keramiikkastudio / Sompasaarenlaituri 6, 00540 Helsinki
Opettaja: Pirita Särmä (Opettaja esittely)

Tule ihastumaan paperiposliinin herkkään maailmaan! 

Kurssilla teemme tuikkuja, koruja tai muita pieniä teoksia, joissa posliinin läpikuultavuudella voi leikkiä. Käytämme valkoisen lisäksi värjättyä paperiposliinia, joten sinulla on laaja mahdollisuus testailla erilaisia ideoita kolmen kurssipäivän ajan.

Töitä ei lasiteta, joten emme tee ruoka-astioita. 

Posliini pääsee oikeuksiinsa hyvin ohueksi kaulittuna, joten sinulla tulisi olla kokemusta keramiikan käsinrakennuksesta, erityisesti levytekniikasta. Siksi tämä kurssi ei sovellu aloittelijalle.

Mukaan tarvitset vain oman esiliinan, kaikki muu tarvittava löytyy meiltä.

Töiden koko ja määrä ovat rajatut.Työsi ovat valmiita noudettaviksi viimeistään kahden viikon päästä kurssin päättymisestä.

Teaching only in Finnish.

Materiaalikustannus 28e

Huomaathan, että mahdolliset alennukset eivät koske materiaalimaksun osuutta

Kevätlukukausi
02.03.2024 - 23.03.2024
La 10:00-14:00
/

Maanantain keramiikkapaja Sompasaaressa

Paikka: Sompasaaren keramiikkastudio / Sompasaarenlaituri 6, 00540 Helsinki
Opettaja: Pirita Särmä (Opettaja esittely)

Oletko jo ottanut haltuun käsinrakennuksen perusteet? Paja tarjoaa sinulle mahdollisuuden työskennellä vapaasti omia suunnitelmia toteuttaen. Saat apua ja tukea halutessasi, sekä ohjausta uusiin tekniikoihin tarpeesi mukaan. 

Jos olet vasta-alkaja, niin Keramiikan käsinrakennuksen peruskurssi palvelee sinua parhaiten. Pajaan osallistumisen edellytyksenä on, että olet aiemmin tehnyt keramiikkaa nipistys-, makkara- sekä levytekniikkalla, eli käsinrakennuksen perusteet ovat sinulle jo tuttuja.

Käytössäsi on hyvä valikoima erilaisia korkean polton savia, sivellinlasitteita, alilasitevärejä ja lasitteita. Töiden koko ja määrä ovat polttouunin kapasiteetin takia rajatut. 

Kurssille tarvitset vain innostuneen mielen ja oman esiliinan, muu tarvittava löytyy meiltä.

Tilassa on käytössä myös yksi dreija. Voit omatoimisesti dreijata kurssin aikana, mutta tähän kurssiin ei sisälly dreijauksen perusteiden opetusta.

Teaching is also available in English. Please understand that you need to have basic hand building skills before attending this class as you will work mainly independently.

Kurssimaksu sisältää materiaalimaksun 45€ (sis. paketin savea, lasitteet ja polttokustannukset). Huomaathan, että mahdolliset alennukset eivät koske materiaalimaksun osuutta

Tutustu opettajaan: Pirita Särmä - Kalliolan kansalaisopisto

Kevätlukukausi
22.01.2024 - 15.04.2024
Ma 17:30-20:45
/

Keramiikan perusteet, perjantain päiväkurssi, Sompasaaressa

Paikka: Sompasaaren keramiikkastudio / Sompasaarenlaituri 6, 00540 Helsinki
Opettaja: Hanna Nuorala (Opettaja esittely)

Keramiikan peruskurssilla opitaan keramiikan käsinrakennustekniikat, joihin kuuluu nipistely-, makkara-, levytekniikka ja apumuottitekniikat sekä veistoksellinen muotoilu. Kurssilla voi valmistaa sekä uniikkeja käyttöesineitä että taidekeramiikkaa, kuten pienoisveistoksia. Etenemme perehtyen yhteen tekniikkaan kerrallaan, soveltaen tekniikoita omiin ideoihin. Kurssin loppupuolella työskennellään vapaasti eri tekniikoilla. Lisäksi tutustumme erilaisiin koristelutekniikoihin, kuten painokoristeluun, engobe-maalaukseen, oksidipatinointiin ja opimme lasittamaan. Kurssi sopii aivan aloittelijoille mutta myös aiemmin keramiikkaa harjoittaneille. 

Kurssimaksu sisältää materiaalimaksun 45 euroa (paketin savea, lasitteet ja polttokustannukset). Poltettavien töiden määrä ja koko rajoitettu. Huomaathan, että mahdolliset alennukset eivät koske materiaalimaksun osuutta.

Tämä kurssi on opintoseteliavusteinen kurssi, jolle työttömien on mahdollista osallistua alennettuun hintaan. Opintosetelin saa asiakasneuvonnasta, ja työttömyystodistus on esitettävä paikan päällä. Muille osallistujille kurssimaksu on 188 €. Lisätietoa opintoseteliavusteisista kursseista löydät verkkosivuiltamme Alennukset, lahjakortit ja opistosetelit

.

Kevätlukukausi
26.01.2024 - 12.04.2024
Pe 13:00-16:15
/

Keramiikan käsinrakennustekniikat tiistain päiväkurssi, Sompasaari

Paikka: Sompasaaren keramiikkastudio / Sompasaarenlaituri 6, 00540 Helsinki
Opettaja: Rauha Aaltonen (Opettaja esittely)

Tule leppoisalle keramiikan päiväkurssille! Opettelemme keramiikan perustekniikoita, kuten makkaratekniikkaa, levytekniikkaa ja nipistely tekniikkaa. Toteutat keraamisia esineitä omista suunnitelmistasi. Käsinrakennustekniikoilla on mahdollista valmistaa monipuolisesti käyttöesineitä sekä esim. eri kokoisia ruukkuja. Opit myös engobekoristelua sekä lasittamista. Tällä kurssilla on helppo aloittaa matka keramiikan pariin tai soveltaa jo aiempaa osaamista. Kutsumme siis kaiken tasoiset tekijät nauttimaan kädentaidoista!

Käytössäsi on hyvä valikoima erilaisia korkean polton savia, sivellinlasitteita, alilasitevärejä ja lasitteita. Töiden koko ja määrä ovat polttouunin kapasiteetin takia rajatut. Mukaan tarvitset vain innostuneen mielen ja oman esiliinan, muu tarvittava löytyy meiltä.

Kurssimaksu sisältää materiaalimaksun 45€ (sis. paketin savea, lasitteet ja polttokustannukset). Huomaathan, että mahdolliset alennukset eivät koske materiaalimaksun osuutta.

NB! Teaching only in Finnish 

 

Tutustu opettajaan: Rauha Aaltonen

Kevätlukukausi
23.01.2024 - 16.04.2024
Ti 14:30-17:00
/

Keramiikan käsinrakennuksen peruskurssi, tiistaina Sompasaaressa

Paikka: Sompasaaren keramiikkastudio / Sompasaarenlaituri 6, 00540 Helsinki
Opettaja: Rauha Aaltonen (Opettaja esittely)

Haluatko luoda uniikkeja keraamisia esineitä, mutta et ole aiemmin kokeillut saven työstämistä? Tällä kurssilla opit käsinrakennuksen perusteet: nipistys-, makkara- ja levytekniikan sekä kuinka käyttää erilaisia muotteja käsinrakennuksen apuna. Opit yksinkertaisia mutta tehokkaita tapoja koristella esineiden pintaa, käyttämään enkobea ja alilasitevärejä sekä lasittamaan raakapoltetut työsi. Kurssin jälkeen sinulla on perusymmärrys keraamisen esineen syntyprosessista. 

Kurssi soveltuu ensikosketukseksi keramiikkaan sekä aiemmin keramiikkaa tehneille. Käytössäsi on useita erilaista korkean polton savia, enkobeita, alilasitevärejä ja laajasti erilaisia lasitteita. Voit vapaasti toteuttaa omia ideoitasi. Tarvitset mukaan vain innostuneen mielen ja oman esiliinan, muu tarvittava löytyy meiltä. 

Kurssimaksu sisältää materiaalimaksun 45 euroa (paketin savea, lasitteet ja polttokustannukset). Huomaathan, että mahdolliset alennukset eivät koske materiaalimaksun osuutta. Poltettavien töiden määrä ja koko rajoitettu.

Tutustu opettajaan: Rauha Aaltonen

Kevätlukukausi
23.01.2024 - 09.04.2024
Ti 17:30-20:45
/

Keramiikan lyhytkurssi: Astioita apumuoteilla

Paikka: Sompasaaren keramiikkastudio / Sompasaarenlaituri 6, 00540 Helsinki
Opettaja: Hanna Nuorala (Opettaja esittely)

Kurssilla voit valmistaa apumuottien avulla erilaisia käyttöastioita, kuten kulhoja, lautasia ja vaikka korvallisia mukeja. Käymme monipuolisesti läpi erilaisia apumuottien käyttötapoja. Tutustumme lisäksi erilaisiin koristelutekniikoihin, kuten painokuviointiin, reliefikoristeluun, engobemaalaukseen ja lasitteiden käyttöön. Astiat ovat astianpesukoneen kestävää korkeanpolton savea. Kurssi sopii kaiken tasoisille. 

HUOM! kurssilla 5 tapaamiskertaa,  ei tapaamista 29.3.

Kurssimaksu sisältää materiaalimaksun 25 euroa (savea, lasitteet ja polttokustannukset). Poltettavien töiden määrä ja koko rajoitettu. Huomaathan, että mahdolliset alennukset eivät koske materiaalimaksun osuutta.

.

Kevätlukukausi
01.03.2024 - 05.04.2024
Pe 17:30-20:45
/

Keramiikan lyhytkurssi: Kukkaruukut ja maljakot

Paikka: Sompasaaren keramiikkastudio / Sompasaarenlaituri 6, 00540 Helsinki
Opettaja: Hanna Nuorala (Opettaja esittely)

Haluaisitko valmistaa kasveillesi uniikkeja keraamisia kukkaruukkuja tai amppeleja sekä maljakkoja leikkokukille? Hyödynnämme kurssilla makkara-, nipistely-, levytekniikkaa ja apumuotteja. Kurssi sopii kaiken tasoisille ja toimii samalla hyvänä johdatuksena näihin käsinrakennuksen perustekniikoihin. Aloittelijoiden kanssa etenemme tekniikka kerrallaan ja edistyneemmät voivat halutessaan työskennellä itsenäisemmin. Tutustumme myös erilaisiin koristelutekniikoihin, kuten painokuviointiin, reliefikoristeluun, patinointiin, engobemaalaukseen ja lasitteiden käyttöön.

KURSSIKALENTERI:

1. Nipistely- ja makkaratekniikka

2. levytekniikka ja apumuotit

3. vapaa työpaja

4. vapaa työpaja

5. lasitus

HUOM! kurssilla 5 tapaamiskertaa,  ei tapaamista 24.5.

 Kurssimaksu sisältää materiaalimaksun 25 euroa (savea, lasitteet ja polttokustannukset). Poltettavien töiden määrä ja koko rajoitettu. Huomaathan, että mahdolliset alennukset eivät koske materiaalimaksun osuutta.

.

Kevätlukukausi
26.04.2024 - 24.05.2024
Pe 13:00-16:15
/

Keraamisia laattoja Rut Brykin tapaan B, viikonloppukurssi Kalliossa

Paikka: Paja / Kalliolanrinne 5, 00510 Helsinki
Opettaja: Sami Rinne (Opettaja esittely)

Ihastuitko Rut Brykin läpikuultavilla lasitteilla lasitettuihin perhoslaattoihin tai pidätkö jugend-aiheisista kaakeleista? Keramiikkamuotoilija Sami Rinteen kurssilla pääset tekemään omia erityislaatuisia laattoja. Opit kipsitöiden perusteita sekä kaiverrustekniikan käyttöä koristelussa. Ensimmäisenä työskentelykertana valmistetaan yksiosainen kipsimuotti kaakelille ja valmistetaan kaakelit muotin avulla. Muottiin kaiverretaan kuva-aihe, joka toistuu saveen kohokuviona. Opit esimerkiksi, mitä tekniikassa pitää huomioida ja miten laatan saa pysymään suorana. Toisella kerralla raakapoltetut kaakelit koristellaan värikkäiden sivellinlasitteiden avulla. Lopputuloksena ovat kuultavat, crackle-pintaiset, kohokuvioidut ja reliefimäiset kaakelit.

Kurssimaksu sisältää materiaalimaksun 17 euroa. Huomaathan, että mahdolliset alennukset eivät koske materiaalimaksun osuutta.

Tutustu opettajaan: Sami Rinne

Kevätlukukausi
13.04.2024 - 20.04.2024
La 11:00-14:45
La 11:00-14:00
/

Värikäs nerikomi, Sompasaaressa

Paikka: Sompasaaren keramiikkastudio / Sompasaarenlaituri 6, 00540 Helsinki
Opettaja: Pirita Särmä (Opettaja esittely)

Tule tutustumaan nerikomin monipuoliseen maailmaan.

Nerikomi on japanilainen tekniikka, jossa kahta tai useampaa värjättyä savea yhdistetään kuviolliseksi saveksi. Nerikomi voi halutessasi olla hyvin pikkutarkkaa ja taitoa vaativaa värien yhdistelyä tai vapaata väreillä leikittelyä, marmorointia. 

Voit rakentaa esimerkiksi tarjoilukulhon, rasian tai seinälle ripustettavan teoksen. Nerikomia voi soveltaa laajasti, tervetuloa ihastumaan! 

Nerikomi on suhteellisen haastava ja hidas tekniikka. Perustaidot käsinrakentamisesta ovat siis tarpeen, eikä tämä kurssi sovellu ensikosketuksi savitöihin. 

Töiden koot ovat polttouunin kapasiteetin takia rajatut leveydeltään 15x15cm. 

Teaching only in Finnish.

Materiaalikustannus 30e

Huomaathan, että mahdolliset alennukset eivät koske materiaalimaksun osuutta.

Tutustu opettajaan: Pirita Särmä - Kalliolan kansalaisopisto

Kevätlukukausi
30.03.2024 - 27.04.2024
La 10:00-14:00