Kalliolan kansalaisopisto – laadukasta opetusta jo vuodesta 1920

Etusivu / Kurssit / Teatteri ja ilmaisutaito / Esittävä taide
Löytyi 7 kurssia
/

Lupa leikkiä

Paikka: Kalliola, Alli Trygg / Sturenkatu 11, 00510 Helsinki
Kurssimaksu: 95,00€
Opettaja: Kirsikka Ollanketo (Opettaja esittely)

Kurssi aikuisille, jotka uskovat, etteivät ole taiteellisia tai että luovuusjuna meni jo.

Jokaisen meidän sisällä asuu luovuus. Se tarvitsee ravintoa ja herättelyä, jos se on uinunut osan aikaa elämästämme. Tällä kurssilla otamme yhteyttä kehoomme ja hengitykseen, herättelemme aisteja, käymme sisäisillä seikkailuilla ohjatuissa mielikuvitusmeditaatiossa ja viemme itsemme kokeilevan luovuuden tilaan erilaisen käsillä ja keholla tekemisen kautta. Saat tulla katsomaan, kokemaan ja olemaan juuri omana itsenäsi. 

Työpaja antaa lepohetken suorituskeskeiseen arkeen ja tuo sinut yhteen samankaltaisten leikkisien ihmistyyppien kanssa. Opit etsimään syvempää yhteyttä sisälläsi olevaan, tunteisiin sekä mielikuvitukseen sitä mukaa kun tarkkailemme kehon viestejä eri aistikanavilla. Yhdessä luomassamme turvallisessa ja rennossa tilassa harjoittelemme lunastamaan lupaa toimia myös taiteellisen ja käsityöllisen tekemisen parissa ilman ennakko-osaamista tai ehdotonta päämäärää. Materiaaleina käytämme mm. vesivärejä, eri piirtimiä, paperia, pahvia, savea, lankaa, kangasta…

Nämä ovat aikuisten leikkitreffit oman elämänsä taiteilijoille, jossa päämääränä on leikkisä, tutkiva asenne ja jokaisen omalla luontevimmalla tavalla toteutuva toiminta. Miten vapauttavaa, miten rikastuttavaa! Lapsetkin oppivat leikin kautta monia tärkeitä taitoja, kuten eläytyminen, rohkeus, mielikuvitus ja luovuus, identiteetti, kieli ja kommunikaatio, turvallisuus, keskittyminen, havainnoiminen ym. Me aikuisetkin voimme ja saamme aina vahvistaa näitä taitoja. 

Tutustu opettajaan: Kirsikka Ollanketo

2023-2024
01.08.2023 - 31.07.2024
La 10:00-13:15
Su 10:00-13:15
/

Näyttelijäntyön alkeet

Paikka: Kalliola, Alli Trygg / Sturenkatu 11, 00510 Helsinki
Kurssimaksu: 70,00€
Opettaja: Tristan Selin (Opettaja esittely)

Oletko aina halunnut kokeilla näyttelemistä? Mitä vielä odotat! Nyt siihen olisi mahdollisuus. Tämän kurssin tarkoituksena on ennen kaikkea irtautua estoista ja liiallisesta itsekritiikistä, alkaa kokeilla ja tehdä!

Lähdemme liikkeelle aivan alkeista ja perusasioista. Mitä näytteleminen oikeastaan on ja kuinka sitä voi kehittää? Mitä asioita täytyy ottaa huomioon? 

Tällä kurssilla harjoitellaan mm. näyttämöllä liikkumista ja toimimista, puhetta ja äänenkäyttöä, tunneilmaisua sekä kontaktia ja reagoimista. Kurssi sisältää sekä improvisointia että etukäteen harjoiteltavia tehtäviä. Työskentelemme myös tekstin kanssa. Opettaja esittää lempeitä kehittämisehdotuksia harjoitusten pohjalta.

Sydämellisesti tervetuloa!

Kokoontuminen joka toinen viikko. Huom! Ei kokoontumista 6.10. 

Tutustu opettajaan: Tristan Selin

2023-2024
01.08.2023 - 31.07.2024
Pe 18:00-19:30
/

Improamaan!

Paikka: LiikeStudio / Sturenkatu 11, 00510 Helsinki
Kurssimaksu: 56,00€
Opettaja: Tristan Selin (Opettaja esittely)

Improvisaatio on teatteri-ilmaisua, jossa esitys luodaan esittämishetkellä. Kurssilla harjoitellaan spontaania reagoimista sekä esimerkiksi liikkeen ja äänen yhteispeliä niin ryhmässä, pareittain kuin yksinkin. Pelaamme teatteripelejä, kerromme tarinoita ja eläydymme erilaisiin, itse keksittyihin tilanteisiin ja rooleihin. 

Kurssi sopii kaikille, jotka haluavat kehittää esiintymistaitoaan.

Tutustu opettajaan: Tristan Selin

2023-2024
01.08.2023 - 31.07.2024
Su 10:00-13:00
/

Avoin impro

Paikka: Kalliola, Sirenius-sali / Sturenkatu 11, 00510 Helsinki
Kurssimaksu: 115,00€
Opettaja: Tristan Selin (Opettaja esittely)

Avoin impro -kurssi antaa aikuisille luvan ja ajan kokeilla ja leikkiä turvallisessa ympäristössä. Aiempaa kokemusta improvisaatiosta tai teatteri-ilmaisusta ei tarvita.

Lähdemme liikkeelle improvisaation alkeista ja etenemme melko nopeasti monenlaisiin sanallisiin, äänellisiin ja liikkeellisiin harjoituksiin. Kurssilla keksimme tarinoita ja esitämme erilaisia pieniä näyttämökohtauksia toisillemme. Kurssi edustaa ns. avointa tasoa. Aiemmasta kokemuksestasi riippumatta jokainen kehittää tällä kurssilla viime kädessä omaa itseään ja ilmaisutaitoaan  – tietysti yhdessä toisten kanssa. Vertailulle tai kilpailulle ei ole tarvetta.

Kurssi ei sisällä ennakkovalmistautumista, kotiläksyjä tai pitkäjänteisesti harjoiteltavia esityksiä. Riittää, kun tulet paikalle ja olet puolitoista tuntia läsnä juuri siinä hetkessä sellaisena kuin olet. Mahtava tapa irtautua arjesta! Suorittamisen tai onnistumisen pakkoa ei ole. Tällä kurssilla ei myöskään erityisemmin juhlita ”mokia”. Epätäydellisyys ja erehtyminen on inhimillistä, joten ”mokiin” ei ole tarvetta kiinnittää sen enempää huomiota.

Kurssilla toimitaan valoisassa ja kannustavassa hengessä. Toisia ei kritisoida, vaan opettaja antaa tarpeen ja toiveiden mukaan lempeitä kehittämisehdotuksia. Pääpaino on hyväksyvän läsnäolon, rohkeuden ja spontaanisuuden kehittämisessä.

Tutustu opettajaan: Tristan Selin

2023-2024
01.08.2023 - 31.07.2024
To 19:45-21:15
/

Oma ääni

Paikka: LiikeStudio / Sturenkatu 11, 00510 Helsinki
Kurssimaksu: 40,00€
Opettaja: Anna Saksman (Opettaja esittely)

Tällä kurssilla annamme tilan omalle äänellemme. Luomme läheisempää suhdetta itseemme äänemme kautta. Annamme tilaa äänellemme myös tulla kuulluksi.

Kannamme usein ääneen, ilmaisuun ja luovuuteen liittyvää arkuutta, häpeää tai suorituspainetta. Tämä kurssi on mahdollisuus astua herkkyyden ja haavoittuvuuden äärelle, jonka takana piilee luovuus ja elämänvoima.

Tämä kurssi on tarkoitettu heille, jotka ovat halukkaita tutkimaan suhdetta omaan ääneen. Työskentelyssä kiinnitetään huomiota turvallisuuteen ja lempeyteen sekä varataan tilaa integraatiolle. Työskentelyn lähtökohtana on luopuminen ulkoisesta suorituksesta sekä tekniikoista ja taidoista. Harjoittelemme luvan antamista omalle äänellemme, joka saa olla niin kuin se siinä hetkessä ilmenee; joskus rosoista ja värisevää, toisinaan soljuvaa ja harmonista. "Oikein tekemisen" sijaan annamme mahdollisuuden aloittelijan asenteelle, herkkyydelle ja leikkisyydellekin.

Harjoitteisiin voi osallistua juuri siitä lähtökohdasta ja sillä volyymilla kuin itselle tuntuu sopivalta. Ennakkotietoja tai -taitoja ei tarvita, mutta vahva kiinnostus pysähtyä kurssin aiheen äärelle on tärkeää. Kurssilla ei halutessaan tarvitse esiintyä tai olla yksin huomion kohteena. Työskentely on keholähtöistä ja kehoyhteyteen perustuvaa, joten käytämme välineenä äänen lisäksi jonkin verran myös vapaata liikettä. Tapaamisen lopuksi saat patjalla pötkötellen vastaanottaa integroivia äänen värähtelyjä.

Ota mukaan vesipullo, muistiinpanovälineet sekä rennot vaatteet, joissa on mukava liikkua.

Ohjaajasta: Anna Saksman on ammatiltaan teatteri-ilmaisun ohjaaja AMK ja äänikirjalukija. Vuodesta 2018 lähtien hän on alkanut luoda omaa äänityöskentelymenetelmää. Lisätietoa kursseista ja muusta ääneen liittyvästä työstä löydät opettajan omalta sivulta: www.annasaksman.fi.

Tutustu opettajaan: Anna Saksman

2023-2024
01.08.2023 - 31.07.2024
Pe 17:00-19:15
La 10:15-13:15
/

Tutkiva klovneria

Paikka: Kalliola, luokka 7 / Sturenkatu 11, 00510 Helsinki
Kurssimaksu: 85,00€
Opettaja: Kirsikka Ollanketo (Opettaja esittely)

Herätä sisäinen klovnisi! Astu ei-tietämisen maailmaan tutkivalla ja uteliaalla asenteella, punaisen nenän kanssa.

Tutkiva klovneria eroaa teatteriklovneriasta siinä, että emme lähtökohtaisesti ”esiinny” toisille, vaan katsastamme, millä tavalla klovnimainen asuste ja asenne voi opettaa kohtaamisesta ja yhteyden luomisesta itsemme ja ulkoisen maailman kanssa. Se on hetkessä olevaa tutustumista sisäisen klovnin maailmaan, itsetuntemustyöskentelyä kehollisen, liikkeellisen ja äänellisen ilmaisun sekä improvisaation ja leikillisyyden kautta.

Yhteisissä tapaamisissa ei tarvitse tapahtua mitään tiettyä ja toisaalta siinä saa tapahtua juuri se, mitä hetki esiin tuo tiettyjen turvallisuusrajojen puitteissa. Tutkivan luonteensa takia kokoontuminen mahdollistaa hengähdystä ja läsnäoloa hetkeen, kehollisen yhteyden vahvistumista sekä omaan sisäiseen kompassiin kytkeytymistä. Pysyvä ryhmä mahdollistaa turvallista ja luottamuksellista työskentelyä, omien rajojen kuulostelua ja ehkä myös ”rajatonta”, tahatonta hölmöilyhauskaa. Etukäteen emme voi tietää, mitä yhteenkokoontuminen kutsuu esiin. 

Kurssi kokoontuu joka toinen viikko. 

Tutustu opettajaan: Kirsikka Ollanketo

2023-2024
01.08.2023 - 31.07.2024
Pe 17:00-19:15
/

Liikelähtöinen teatteri

Paikka: Kalliola, Sirenius-sali / Sturenkatu 11, 00510 Helsinki
Kurssimaksu: 44,00€
Opettaja: Tristan Selin (Opettaja esittely)

Tule kokeilemaan liikelähtöistä teatteria! Tällä kurssilla tutkimme yhdessä näyttämöliikkeen mahdollisuuksia. Kurssi sisältää sekä improvisaatiota että pieniä etukäteen harjoiteltavia näyttämökohtauksia. Käytämme myös ääntä ja puhumme, mutta kiinnitämme erityishuomiota keholliseen työskentelyyn. Kurssin ohjaajan työtapa perustuu tarkasti suunniteltuun asemointiin ja näyttämökoreografiaan; kun tiedämme mitä olemme tekemässä, voimme luottaa siihen, että kerromme oikeaa tarinaa – ja samalla vapaudumme ilmaisemaan! Kurssi sopii peruskuntoisille eikä vaadi aiempaa kokemusta tai erityisosaamista; sinun ei tarvitse olla tanssija tai akrobaatti! Luomme itse oman liikemateriaalimme, joten on osallistujasta itsestään kiinni, kuinka rankasti tai kevyesti haluaa liikkua. Tule rohkeasti mukaan!

Tutustu opettajaan: Tristan Selin

2023-2024
01.08.2023 - 31.07.2024
La 12:15-15:00