Kalliolan kansalaisopisto – laadukasta opetusta jo vuodesta 1920

Etusivu / Opettajat / Terhi Lammi

Terhi Lammi

Olen Terhi Lammi. Syksyllä 2023 pidän Kalliolassa S2-puhumisen kurssia ja lisäksi erityisesti suomenkielisille suunnattua lukupiiriä. Aiemmin olen työskennellyt muutamassa eri kansalaisopistossa Helsingin seudulla.

S2-kurssilla puhutaan säästä, Suomessa niin yleisestä ja mielenkiintoisesta puheenaiheesta. Sään vaihteluista ja nykyään myös ilmastonmuutoksesta puhuvat kaikki, joten on hyvä pystyä osallistumaan arkiseen jutteluun ja ajatustenvaihtoon näistä asioista suomeksi.

Lukupiirissä ollaan ”suomen kielen jäljillä” eli puhutaan suomen kielestä, sen menneisyydestä, nykyisyydestä ja tulevaisuudestakin. Tämä kurssi on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat keskustella kielestä ja kasvattaa kielitietouttaan hauskalla tavalla.

Olen opiskellut yliopistossa suomen kieltä, kielitiedettä ja useita eri kieliä. Aloitin yliopistossa suomen kielen opinnot sivuaineena, mutta se veikin heti mukanaan, niin että se piti sitten vaihtaa pääaineeksi. Suomen kielen opintojen kurssit olivat minusta kiinnostavia, käsittelivät ne sitten kielen rakennetta ja käyttöä tai esim. vuorovaikutusta, kielen muuttumista ja variaatiota. Kaikki kielet ovat kiehtovia ja jännittäviä omalla tavallaan, mutta itseäni kiehtoo eniten suomen kieli, oma äidinkieleni. Kaipaan myös enemmän tutkimukseen perustuvaa pohjaa keskusteluun kielestä, ja siitä sain tämän ajatuksen lukupiiristä. Kieli muuttuu ja kehittyy koko ajan, ja tällä lukupiirikurssilla pohditaankin niin suomen kielen historiaa kuin nykytilannetta, ja hieman myös sitä, miltä voisi näyttää suomen kielen tulevaisuus.

Lukupiireissä yleisesti ottaen ehdottomasti parasta on lukukokemuksen jakaminen muiden kanssa. Lukukokemus on myös aina eri ihmisille jollain lailla erilainen. On aina mahtavaa, kun keskustelut luetusta kirjasta avaavat uusia oivalluksia itsellekin. Se myös hauskasti motivoi lukemaan, kun on pieni sosiaalinen paine lukea tietty kirja ja tietää pääsevänsä juttelemaan kirjasta muiden kanssa. Lukupiiri – niin kuin kansalaisopistojen kurssit yleensäkin – on myös oikein kiva tapa tutustua uusiin, samasta asiasta kiinnostuneisiin ihmisiin!

Luonto ja lukeminen ovat minulle tärkeitä. Järjestän toisaalla vapaaehtoistyönä luontoaiheista lukupiiriä. Meillä on myös ystävieni kanssa oma lukupiiri. Olen siis aika innoissani lukupiireistä!

Opettajan kurssit:

Suomi A2 Keskustelu – Tutustutaan naapuriin ja puhutaan säästä, verkko-opetus