Kalliolan kansalaisopisto – laadukasta opetusta jo vuodesta 1920

Etusivu / Opettajat / Sonja Korkman

Sonja Korkman

Nimeni on Sonja Korkman. Opetan Laulava keho, Improkuoro sekä Yksinlaulu, rytmi- ja kansanmusiikki -kursseja Kalliolan kansalaisopistossa.

Nautin opettamisesta, sillä opettaessani opin samalla itsekin lisää sekä opetusaineestani, että ihmisen oppimisprosesseista. Opettaessani tutustun myös mielenkiintoisiin ihmisiin ja pääsen harjoittelemaan ja musisoimaan heidän kanssaan.

Laulaminen on minusta kiehtovaa, sillä se on niin kokonaisvaltainen tapahtuma. Siihen vaikuttavat niin keho, ajatukset, että tunteet. Selkeä ajatus ja tahtotila saa kehon valmistautumaan ilmaisuun ja olosuhteiden ollessa suotuisat kehossa ääni syttyy ikään kuin itsestään. Laulaja saattaa yllättyä siitä miten suurena hänen äänensä soi ja kokea, että se on jokin hänestä riippumaton, itsestään soiva, jopa muualta tuleva ääni, samalla kun hänelle tulee hiki pintaan, koska hänen koko kehonsa on aktiivinen ja mukana tuottamassa ääntä. Laulu on myös niin monipuolinen soitin, että opittavaa aina riittää. Joka vuosi opin jotain uutta, ja saatan kokea, että viimeinkin olen päässyt oikeasti kärryille siitä miten se toimii. Seuraavana vuonna saan taas uuden ahaa-elämyksen, jonka myötä kuvani laulamisesta tarkentuu entisestään. Toivon ja uskon, että oppimismatkani jatkuu lopun elämäni.

Luovuus on minusta kiehtova, mm koska se näennäisesti on kuin taikatemppu. Hetki sitten ei ollut mitään ja yhtäkkiä on vaikka mitä. Silti se ei ole taikuutta. Vaikka improvisaatio saattaa näyttää yliluonnolliselta ja tuntua mahdottomalta, niin se on itse-asiassa taito, joka kaikilla jo on, ja vieläpä vahvasti kehittävissä oleva taito. Luovuus ja improvisaatiotaito ovat jopa välttämättömiä ja keskeinen osa ihmisyyttä. Tutkimuksissa on havaittu, että luovuuteen ja intuitioon vaikuttavien aivojen osien toiminnan ollessa häiriintyneitä ihminen ei enää selviydy mitä yksinkertaisimmista arkielämän tilanteista. Koska luovuuden ja intuition mahdollistaa tiedostamattomat prosessit, näiden  toimintaa koskevien teorioiden todistaminen kiistattomasti on vaikeaa. Ilmiöistä kerääntynyttä käytännön kokemusta on kuitenkin niin paljon, että niitä silti voidaan harjoitella systemaattisesti.

Toinen syy miksi improvisaatio on minusta mielenkiintoista on, että sen myötä pääsee tehokkaasti ja hyvin konkreettisella tavalla tutkimaan ja kokemaan miten musiikki toimii. Kun joka kerta tekee erilaisia kappaleita ja versioita, saman asian näkee monesta näkökulmasta ja huomaa minkälaiset musiikilliset rakenteet tuottaa minkälaisen efektin ja mikä tekee musiikista musiikkia.

Koulutukseltani olen laulaja ja pedagogi. Olen valmistunut Musiikin Maisteriksi Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolta ja jatkokouluttautunut suorittamalla mm Balance in Phonation™ opettaja sertifikaatin ja Soundpainter sertifikaatin. Johdin improvisaatio-orkesteria nimeltä Helsinki Soundpainting Ensemblea 10v. Olen esiintynyt säännöllisesti 18-vuotiaasta asti laulajana, lyömäsoittajana ja näyttelijänä, ja vuosien varrella hyvin monenlaiset genret ja kontekstit ovat tulleet tutuksi. Lisätietoja: https://sonjakorkman.com/

Opettajan kurssit:

Laulava keho workshop

Yksinlaulu, rytmi- ja kansanmusiikki 45