Kalliolan kansalaisopisto – laadukasta opetusta jo vuodesta 1920

Etusivu / Opettajat / Sirpa Seppälä

Sirpa Seppälä

Olen Sirpa Seppälä ja olen toiminut tšekin kielen opettajana Kalliolassa kevätlukukaudesta 2008 lähtien. Opettamisen aloitin neljä vuotta aikaisemmin Suomi-Tšekki -seurassa. Nautin todella opettamisesta, sillä on palkitsevaa saada opiskelijat innostumaan kielestä ja nähdä kielitaidon koheneminen sekä opinnoissa edistyminen. Moni opiskelija on myös jatkanut opintoja johdollani jopa toistakymmentä vuotta.

Itse päädyin tšekin kielen pariin syksyllä 1985, jolloin aloitin sen pääaineopinnot Helsingin yliopistossa. Alalle hakeutumiseen ei ollut oikeastaan mitään muuta syytä kuin halu vaihtaa alaa taiteiden tutkimuksesta johonkin käytännönläheisempään. Olin aina ollut innostunut kielistä ja oppinut niitä helposti ja nyt halusin opiskella jotain uutta, harvinaista ja itselleni eksoottista kieltä. Sinne tänne sinkoilleet keskustelut lähipiirissä johtivat lopulta tšekin valitsemiseen, vaikka maasta ja sen kulttuurista tunsin ennalta vain jonkin verran teatteria ja elokuvaa aiempien opintojeni perusteella. En ole kuitenkaan koskaan katunut valintaani, sillä sen myötä minulle on avautunut kokonaan uusi kulttuuri ja äärettömän kiinnostava maa, jota nykyään pidän toisena kotimaanani.

Ylipäätään kielissä on minusta kiehtovinta se, että ne ovat avain kulttuuriin. Jo pienellä kielitaidolla saa irti yksityiskohtia ruokalistoista, matkailukohteiden esittelyteksteistä ja muusta kirjallisesta materiaalista. Vähän kehittyneemmällä kielitaidolla pääsee puolestaan vaihtamaan ajatuksia myös sellaisten henkilöiden kanssa, jotka eivät itse puhu vieraita kieliä.

Tšekin kielessä haastavimpia asioita ovat mielestäni ääntämisen periaatteiden opettelu sekä sanaston hallinta. Ääntäminen on kuitenkin onneksi varsin säännönmukaista, joten kun ne muutamat periaatteet malttaa opetella, sujuu ääntäminen jo varsin hyvin. Sanastossa taas haastavaa on runsaslukuinen joukko vain tšekin kielessä käytettäviä sanoja. Minulla on kuitenkin käytössäni hyväksi todetut metodit molempien opettamisessa ja olenkin saanut kiitosta opiskelijoilta siitä, miten näppärästi kummankin opettelu johdollani sujuu. Sanaston harjoittelun voi myös ottaa jännittävänä salapoliisitehtävänä, sillä uuden sanan oppiminen ja sen avulla kielen ymmärtämisen karttuminen on myös äärimmäisen palkitsevaa. Ja Tšekki on suunnattoman kiinnostava maa, joten sen kieleen tutustuminen todella kannattaa!

Tervetuloa opiskelemaan tšekin kieltä! Vítejte!

Opettajan kurssit:

Tsekki jatkokurssi, verkko-opetus – KALLIOLAN KANSALAISOPISTO (opistopalvelut.fi)