Kalliolan kansalaisopisto – laadukasta opetusta jo vuodesta 1920

Etusivu / Opettajat / Sami Rinne

Sami Rinne

Kuka olet ja mistä tulet?

Olen Sami, keramiikkamuotoilija, yrittäjä ja opettaja Helsingistä. Keramiikkayrittäjänä olen toiminut vuodesta 1999. Olen valmistunut Kuopion käsi- ja taideteollisuusakatemiasta keramiikan artenomiksi sekä suorittanut yrittäjätutkinnon ja opetuksen pedagogiset opinnot Jyväskylän ammattikorkeakoulussa.

Olet palkittu keramiikkamuotoilija. Mistä sinut tunnetaan parhaiten?

Eniten julkisuutta ovat saaneet Enkeli-, Lepakko- ja Pääkallo-sarjojen siivekkäät astiani, joita on esitelty kotimaisissa sisustusohjelmissa ja Korean televisiossa asti. Tuotteitani myydään lahjatavara- ja sisustusliikkeissä 10 maassa ja minulla on oma myymälä Runeberginkadulla, jossa sijaitsee myös keramiikkatuotannon studioni.

Kuinka kauan olet opettanut keramiikkaa Kalliolassa?

Opettajana olen toiminut kaiken kaikkiaan 25 vuotta ja Kalliolassa yli 10 vuotta. Olen yhdeksästä viiteen keramiikkayrittäjä ja iltaisin opetan.

Mitä keramiikkakurssilla tapahtuu lukukauden aikana?

Henkilökohtaisesti pyrin olemaan tukena siinä työssä, mitä opiskelijat haluavat tehdä. Mietimme yhdessä ilmaisuun liittyviä asioita ja neuvon opiskelijoita tekniikassa. Viimeksi olemme valmistaneet espressokupin, kannun ja reliefin muotteja. Oma erikoisalani on valutekniikan opetus.

Kenelle suosittelisit keramiikkakurssia?

Keramiikkaharrastus on helppo aloittaa tai sitä voi jatkaa tauon jälkeen, kun on taas aikaa. Osa kurssilaisistani on käynyt tunneillani jopa 10 vuoden ajan. Opettajan työssä on parasta, kun voi nähdä oppilaan innostuksen ja edistyksen työskentelyssä.

Kunnianhimoinen tavoitteeni on varmistaa keramiikan opetuksen monipuolinen ja korkea taso kansalaisopistossa ja saada ala uuteen nousuun. Innokkaiden harrastajien parissa syntyy oikeasti korkealaatuisia taideteoksia. Kurssit ovat vetäneet hyvin, joten kannattaa olla aktiivinen, jos haluaa mukaan.

Mistä ammennat omaa luomisvoimaasi?

Saan voimaa luonnosta ja ihmisistä. Matkoillani tarkkailen vieraiden kulttuurien tapoja, värejä ja muotoja. Kuvaan paljon, dokumentoin ja imen vaikutteita. Matkailu kehittää ilmaisuani ja antaa myös opetustyöhön uusia virikkeitä. Tällä hetkellä minua inspiroi Amerikan monimuotoinen, vehreän luonnon ja urbaanin elämän vastakkaisuus. Japanin teekulttuuri jaksaa myös aina koskettaa keramiikkamuotoilijaa.

Kuinka ilmaisisit muotoilufilosofiasi?

Töissäni on arki ja fantasia. Ne kertovat elämänkatsomuksestani, rakkaudesta luontoon, jonka moninaisuus on helpompi kuvata keraamisina kuvina ja muotoina kuin kertoa sanoilla. Työni elävät ja muuttuvat havainnoinnin ja uusien ajatusten myötä. Keraaminen tarinani jatkuu niin kauan kuin savi muotoutuu käsissäni.

Haastattelu: Kristiina Halttunen

Opettajan kurssit:

Taidekeramiikkaa ja valumuotteja perjantaina Kalliossa

Taidekeramiikkaa ja valumuotteja torstaina päivällä Kalliossa

Taidekeramiikkaa ja valumuotteja, maanantain jatkokurssi Kalliossa

Taidekeramiikkaa ja valumuotteja, maanantain päiväkurssi Kalliossa

Keraamisia laattoja Rut Brykin tapaan A, viikonloppukurssi Kalliossa

Keraamisia laattoja Rut Brykin tapaan B, viikonloppukurssi Kalliossa

Keramiikantyöt valmiiksi