Kalliolan kansalaisopisto – laadukasta opetusta jo vuodesta 1920

Etusivu / Opettajat / Päivi Pylvänäinen

Päivi Pylvänäinen

Kuka olet? Kuinka olet löytänyt tiesi Kalliolaan?

Olen Päivi Pylvänäinen ja opetan Kalliolassa yksinlaulua. Olen valmistunut Sibelius-Akatemiasta ja päätyönäni olen oopperalaulaja.

Ennen valmistumistani tuttava vinkkasi vapaasta opettajan paikkasta Kalliolassa. Hän kertoi, että täällä olisi mielenkiintoinen ryhmä, jossa opetetaan yksinlaulua ryhmässä. En ollut itse kuullut sellaisesta aikaisemmin, mutta tartuin tilaisuuteen ja olen opettanut täällä nyt neljä vuotta.

Miten opiskellaan yksinlaulua ryhmässä?

Kurssimuoto on poikkeuksellinen. Opiskelija pääsee kerran viikossa harjoittelemaan laulua pianistin säestyksellä. Samalla hän saa laulunopetuksellisia neuvoja ja kokemusta esiintymisestä muulle ryhmälle. Parhaimmillaan tunneista voi saada tosi paljon irti. Ihmiset voittavat pelkoja nousemalle lavalle muiden ihmisten eteen viikko toisensa jälkeen. Se on hieno mahdollisuus laulua opiskelevalle.

Myös muiden esiintymistä seuraamalla oppii. Saatan kannustaa opiskelijoita kiinnittämään huomiota johonkin tiettyyn asiaan ja sen kehittymiseen. Moni puhuu myös esimerkiksi jännityksestä ja tällaiselle vastavuoroiselle keskustelulle on toisinaan tilaa, ja se on ollut tosi hedelmällistä.

Kurssi päättyy matineaan, jolloin myös yleisöllä on mahdollisuus päästä kuulemaan esityksiä.

Kenelle suosittelisit kurssejasi?

Koska kurssilla on läsnä kymmenen silmäparia ja pianisti, se ei ole mikään helppo tapa aloittaa laulunopiskelua. Opiskelijan pitää pystyä haastamaan itseään joka viikko.

Sillä ei kuitenkaan ole niin väliä millä tasolla laulajana on, mutta asenteella kyllä. Osan kanssa harjoittelemme ihan perustekniikkaa, osan kanssa taas mennään syvemmälle detaljeihin.

Tunnilla on rajallinen määrä aikaa yhtä opiskelijaa kohden ja se on ollut myös opettajana haastavaa. Siksi ajattelen, että ryhmä toimii erityisesti heille, jotka harrastavat muutenkin laulua. Silloin kurssista saa eniten irti.

Minkälainen opettaja olet?

Mielestäni olen innostava, rehellinen, positiivinen ja yhteistyöhaluinen. Laulamisen opettaminen on hyvin henkilökohtaista ja siinä pitää olla tarkat tuntosarvet. Osa kaipaa silkkihansikkain käsittelyä ja toiset taas haluavat, että sanotaan suoraan.

Olen pehmentynyt näiden neljän vuoden aikana. Voisi sanoa, että minusta on tullut kiltimpi. Aiemmin olin vaativampi, mutta olen alkanut ymmärtää, että minun osuuteni opiskelijoideni oppimisesta on lopulta pieni. Vaikka itselläni on ammattilaisena kova vaatimustaso, laulaminen on ihmisille harrastus ja musiikin ilo on tärkein asia.

Mikä on parasta opettamisessa?

Ryhmä, jossa on niin laajasti erilaisia ihmisiä ja laulajia. Yksi hienoimpia asioita on laaja ikähaitari. Täällä olen oppinut sen, että ikä on oikeasti vain numero.

On hienoa nähdä, että joku on tehnyt töitä viikon aikana ja oppinut. Laulamisessa ollaan tietyllä tavalla tekemisissä ihmisen hyvin sisäisen persoonan kanssa. Se on hirvittävän mielenkiintoista.

Ja tietenkin se, että saa tehdä musiikin kanssa työtä. Musiikin voima. Vaikka tulisi kuinka väsyneenä pitkän päivän jälkeen, joka kerta kun täältä lähtee kotiin, on täynnä energiaa. Musiikki ja ihmiset tuovat sen energian.

Mitä teet Kalliolan ulkopuolella?

Päätyökseni olen esiintyvä artisti. Olen tehnyt eri produktioita Helsingissä, joista isoin oli Aino Acktén nimirooli Ilkka Kuusiston oopperassa 2017. Teen konsertteja ympäri Suomen ja lauloin muun muassa Savonlinnan oopperajuhlilla solistina kesällä 2019.

Eräs oppilas tuli tunnin jälkeen sanomaan, että oli ollut siellä kuuntelemassa ja tykännyt kovasti. Se oli ihana kuulla, ja siitä tuli itselleni sellainen olo, että hän voi myös luottaa siihen mitä opettajana sanon. Ajattelen, että se, että opettaja esiintyy itse säännöllisesti ei ole oppilailta pois, vaan pikemminkin päinvastoin.