Kalliolan kansalaisopisto – laadukasta opetusta jo vuodesta 1920

Etusivu / Opettajat / Päivi Pylvänäinen

Päivi Pylvänäinen

Olen Päivi Pylvänäinen oopperalaulaja, näyttelijä ja laulupedagogi. Opetan Kalliolassa yksinlauluoppilaita ja syksyllä 2023 uutena starttavaa Arabian oopperastudiota.

Olen valmistunut oopperalaulajaksi Sibelius-Akatemiasta 2015. Musiikkipedagogiksi valmistuin Kuopion Musiikki- ja Tanssiakatemiasta 2010 ja muusikoksi teatterimusiikin ja musiikindraaman koulutuksesta Pirkanmaan Ammattikorkeakoulusta 2007.

Ennen Sibelius-Akatemiasta valmistumistani tuttavani vinkkasi vapaasta opettajan paikasta Kalliolassa ja siitä asti olen viihtynyt täällä tosi hyvin. Ensimmäiset vuodet opetin yksinlaulua ryhmässä ja nyt jo useamman vuoden yksinlauluopiskelijoita. Tänä syksynä alkaa uutena kurssina oopperastudio, jota vedän yhdessä pianisti Jussi Littusen kanssa.

Millainen on uusi oopperastudio?

Oopperalaulu on näyttämötaidemuoto, jossa yhdistyy musiikki ja näytteleminen ja tällä kurssilla keskitytään näihin molempiin. Parhaimmillaan oopperastudiosta voi saada todella paljon irti. Ryhmäläiset pääsevät laulamaan ryhmän edessä viikko toisensa jälkeen. Se on hieno mahdollisuus laulua jo pidempään opiskelevalle opiskelijalle.

Kurssi päättyy ohjattuun loppukonserttiin.

Kenelle suosittelisit kurssejasi?

Yksinlaulutuntini sopivat kaikille, vasta-alkajista jo pitkällä oleviin ammattilaisiin. Osan kanssa harjoittelemme  perustekniikkaa ja osan kanssa mennään syvemmälle detaljeihin.

Oopperastudiota suosittelen laulajille, jotka haluavat kehittyä ja ylläpitää joka viikkoista harjoitteluaan lauluopettajan ja pianistin kanssa. Tällä kurssilla on hyvä olla jo aiempaa kokemusta laulamisesta ja halua heittäytyä.

Minkälainen opettaja olet?

Mielestäni olen innostava, rehellinen, positiivinen, yhteistyöhaluinen ja suora. Laulamisen opettaminen on hyvin henkilökohtaista ja siinä pitää olla tarkat tuntosarvet. Minulle on tärkeää antaa konkreettisia neuvoja tekniikan parantamiseen ja lisätä oppilaan tietoisuutta omasta itsestään laulajana ja musiikin tulkitsijana.

Olen nauttinut opetusvuosistani täällä Kalliolassa ja muualla. Koen, että oppilaat opettavat minua olemaan parempi opettaja ja laulaja.

Mikä on parasta opettamisessa?

Ihmisten kohtaaminen. Mikään ei ole hienompaa, kuin oivallukset joita laulaessa tapahtuu. Se antaa voimaa, ja energiaa elämään.

On hienoa nähdä ja kuulla, kun oppilas on tehnyt töitä viikon aikana ja oppinut ja ymmärtänyt laulamisesta ja itsestään uusia asioita.

Ja parasta on tietenkin se, että saa tehdä työtä musiikin kanssa. Musiikissa on suuri voima. Vaikka tulisi kuinka väsyneenä töihin, joka kerta kun täältä lähtee kotiin, on täynnä energiaa. Musiikki ja ihmiset tuovat sen energian.

Mitä teet Kalliolan ulkopuolella?

Päätyökseni olen esiintyvä artisti. Viimeksi olen laulanut solistina mm. Savonlinnan oopperajuhlilla (2023, 2019), Vaasan oopperassa (2023), Tampereen oopperassa (2022, 2020) ja Turun Åbo Svenska teaterissa (2022). Olen esiintynyt lukuisten suomalaisten orkesterien solistina mm. Tampere Filharmonia, Jyväskylän sinfonia, Saimaa sinfonietta ja Rakuunasoittokunta. Olen myös vieraillut Mikkelin teatterin kesäteatterissa (2022) ja Teatteri Eurooppa Neljässä (2018) ja ollut kiinnitettynä näyttelijänä Savonlinnan teatterissa 2008-2010 ja kesällä 2012. Lisäksi olen tehnyt useita kymmeniä esiintymisiä ympäri Suomen komediaesityksissä: Hajuvettä ja lihapullia (2020-2023) ja Sopraanot Metsäkedolla (2015-2017).

Eräs oppilas tuli tunnin jälkeen sanomaan, että oli ollut kuuntelemassa esiintymistäni, ja tykännyt kovasti. Se oli ihana kuulla. Siitä tuli itselleni sellainen olo, että hän voi myös luottaa siihen mitä opettajana sanon. Ajattelen, että se, että opettaja esiintyy itse säännöllisesti ei ole oppilailta pois, vaan pikemminkin päinvastoin.

Opettajan kurssit:

Arabian oopperastudio 2 op