Kalliolan kansalaisopisto – laadukasta opetusta jo vuodesta 1920

Etusivu / Opettajat / Minna Määttä

Minna Määttä

Kuka olet? Kuinka olet löytänyt tiesi Kalliolaan?

Olen Minna Määttä. Olen tanssin opettaja sekä pilatesohjaaja ja -kouluttaja.

Aloitin Kalliolassa afrotanssin opettajana 1990-luvun alussa, jolloin Kalliolan ensimmäisten joukossa otti valikoimaansa etnisiä tansseja. Kalliolan profiili on mielestäni syvän humanistinen, ja kun tarjoutui tilaisuus, tänne tuntui hyvin luontevalta tulla ohjaamaan. Kalliolassa on ollut esimerkiksi keho-mieli -lajeja jo ennen kuin niitä alkoi olla kuntokeskuksissa, tanssikouluissa tai muissa kansalaisopistoissa.

Tällä hetkellä ohjaan eniten pilatesta. Opetan Kalliolan lisäksi omalla Pilates Wing -studiolla, UniSportissa ja Somatic Studiolla. Koulutan myös pilates-ohjaajia. Tanssi on minulle kuitenkin se suuri rakkaus – onneksi sekin pysyy mukana repertuaarissa.

Mitä on Pilates? Kenelle se sopii?

Pilates sopii kenelle tahansa. Se on kokonaisvaltainen metodi, joka harjoittaa yhtä aikaa liikkuvuutta, voimaa, keskittymistä, kehotietoisuutta, koordinaatiota ja kehon tukivoimaa. Minua viehättävät nämä pilateksen perusperiaatteet, sekä liikkeen ja hengityksen yhdistäminen.

Pilatekseen ei kuulu mitään ideologiaa, ismiä tai jotain tiettyä kulttuurisidonnaista sisältöä, kuten moneen muuhun keho-mieli -lajiin. Pilatesharjoittelu parantaa harjoittelijan fyysistä ja psyykkistä elämänlaatua.

Hengittäminen ja keskittyminen tuo ihanan irtioton kaikesta muusta. Harjoituksen jälkeen olo on virkistynyt, voimistunut, ja ihminen jaksaa kannatella omaa kehoaan. Kehollinen itsetunto paranee, jolloin uskaltaa ehkä tehdä muitakin asioita rohkeammin.

Kuinka olet päätynyt afrotanssin pariin?

Aloin harrastaa afrotanssia 1980-luvun lopulla, kun etniset tanssit olivat vasta tuloillaan Suomeen. Se kiinnosti minua suuresti, ja lähdin pian Länsi-Afrikkaan ja Ranskaan opiskelemaan, ja olen vuosien varrella ollut tanssileireillä lukuisia kertoja.

Afrotanssissa kiehtoi sen kokonaisvaltaisuus ja sosiokulttuurinen perinne. Kyse ei kuitenkaan ole mistään museokamasta, vaan tässä päivässä elävästä kulttuurista, joka muuttuu ja kehittyy. Siitä saa energiaa ja se on tosi nopeasti hauskaa.

Meidän tanssitunneillamme ollaan toki kaukana alkuperäisestä kontekstista, vaikka opetankin perinteen pohjalta, perinteisiä tansseja ja rytmejä käyttäen. On loputtoman kiehtovaa, miten musiikista ja tanssista kuoriutuu oma maailmansa, ja kuinka tanssilla voimme itseämme ilmaista ja keskenämme kommunikoida.

Minkälainen opettaja olet?

Tunneillani on paljon huumoria. Tekemisen pitää olla hauskaa ja tunneilla pitää viihtyä, vaikka opiskeltava asia olisi vaikeakin.

Opettajalla pitää olla syvällinen ymmärrys sisällöistä, joita opettaa. Niiden välittäminen muille pitää olla intohimon asia. Opettaminen on aina myös sosiaalinen vuorovaikutustilanne.

Kouluttaudun myös itse jatkuvasti. On tärkeää olla välillä myös osallistujan ja oppijan asemassa, sekä päivittää omien lajien ymmärrystä, ja niiden kehitystä. Pelkäksi opettajaksi jämähtäminen ei ole pidemmän päälle kenenkään kannalta kiinnostavaa.

Minkälaista on kehonhuolto?

Se on periaatteessa venyttelytunti, jossa käydään koko keho läpi. Siinä on pitkäkestoisia ja lyhytkestoisia venytyksiä. Tavoitteena on, että ihminen osaisi ominkin päin hyödyntää harjoituksia, saisi kehoon joustavuutta, eivätkä kehon jännitykset dominoisi liikaa. Venyttely ja kehonhuolto voi vähentää loukkaantumisriskiä, ja samalla energisoida kehoa ja mieltä. Kuten missä tahansa lajissa, myös kehonhuollossa sisältöä määrittää aina myös paljon se, minkälainen ryhmä on kyseessä.

Mikä on parasta Kalliolassa?

Olen viihtynyt täällä hyvin, ja ilolla seurannut opiston toiminnan uudistumista ja monipuolistumista. Tämä on matalan kynnyksen paikka tulla harrastamaan. Tarjonta on mielestäni tosi kiinnostavaa ja opettajat päteviä. Yksi syistä, miksi haluan pitää kursseja Kalliolassa, on se, että kurssit ovat hyvin kohtuuhintaisia oppilaille. Pilates on yksityisellä puolella kallista ja haluan olla ohjaajana myös niille, joilla ei välttämättä olisi varaa käydä yksityisellä puolella.

Mistä innostut vapaa-ajallasi?

Olen kulttuurin monialainen suurkuluttaja. Kulttuuriharrastusten lisäksi matkustelen, patikoin, uin ja saunon – olen Suomen Ladun ja Saunaseuran jäsen. Luontoon pääseminen on ihan parasta ja viime kesä oli ihana, kun sain olla paljon ulkona. Työni on sosiaalista, ja opettaessa on jatkuvasti näkyvillä. Luonnossa saa vain olla ja fokus on ihan muualla.

Opettajan kurssit:

Afro edistyneet

Äiti-vauva -pilates B

Helmikuun kehonhuolto-workshop

Huhtikuun kehonhuolto-workshop