Kalliolan kansalaisopisto – laadukasta opetusta jo vuodesta 1920

Etusivu / Opettajat / Kaarina Jumisko-Puzone

Kaarina Jumisko-Puzone

Kuka olet ja kuinka olet löytänyt tiesi Kalliolaan?  

Olen Kaarina Jumisko-Puzone, italian ja latinan opettaja. Tulin Kalliolaan sijaiseksi 13 vuotta sitten ja sille tielle jäin. 

Olen unelma-ammatissani, sillä olen aina halunnut olla opettaja. Minusta ei koskaan tunnu siltä, että pitää lähteä töihin – tuntuu siltä, kuin tulisin pitämään hauskaa kavereiden kanssa. Parasta opettamisessa onkin ihmisten kanssa oleminen ja vuorovaikutus. 

Valmistumisen jälkeen olin vuoden opettajana lukiossa, mutta se ei ollut oma juttuni. Tykkään eniten opettaa aikuisia. Täällä Kalliolassa olen viihtynyt todella hyvin.  

Minkälaista on latinan opiskelu 

Aloitamme tunnit aina kääntämällä jonkin latinankielisen lentävän lauseen, joista moni on jo jostain ihmisille entuudestaan tuttuja. Kun opiskelee latinaa, alkaa huomaamaan, kuinka latinaa tulee vastaan yllättävissäkin paikoissa. Niinkin jokapäiväinen asia kuin Exit-kyltti tulee suoraan latinasta, se tarkoittaa ”hän menee ulos.”

Latinan opiskelu eroaa esimerkiksi italian opiskelusta, sillä latina ei ole enää puhuttu kieli. Tunneilla keskitytään enemmän kappaleiden kääntämiseen ja kielioppiin kuin puheen tuottamiseen. Kyllä puhettakin harjoitellaan esimerkiksi pareittain kysymällä kysymyksiä ja vastaamalla.

Latina on aika haastava kieli, ja mielestäni sen opiskelu pitää mielen virkeänä vanhemmallakin iällä. Latinan opiskelu auttaa myös englannin tai romaanisten kielten, kuten italian tai espanjan opiskelussa, koska se on siellä pohjalla.  

Entä italian opiskelu? Kenelle suosittelisit sitä?  

Jos matkailu Italiassa kiinnostaa, on tärkeää osata kieltä, sillä isojen kaupunkien ulkopuolella puhutaan huonosti englantia. Italia on kuitenkin kiitollinen maa kielenopiskelijalle, sillä siellä arvostetaan sitä, että edes yrittää. Alkeiden ja kakkoskurssin jälkeen voi matkustaa ja pärjätä aivan hyvin.  

Tunneilla käymme aluksi enemmän kielioppia, sillä on tärkeää saada vahva pohja. Kun se on kunnossa, on itseluottamusta ja pystyy puhumaan vapaammin. Keskustelu on kuitenkin se, mikä on tärkeintä ja se aloitetaan ihan ensimmäisellä tunnilla

Ajattelen, että koska tämä on vapaaehtoista, opiskelun pitää olla hauskaa. Teemme tunneilla monipuolisesti kaikkeaVälillä katsotaan kieleen liittyviä videoita, joskus tuon mukana reseptejä, joita käännetään, ja silloin tällöin käännämme laulun sanoja ja laulamme yhdessä. Keskustellaan, ja kielioppi kulkee siinä sivussa. 

Minkälaisia opiskelijoita ryhmissäsi on? 

Moni latinanopiskelija on aikanaan lukenut latinaa koulussa tai on esimerkiksi antiikista kiinnostunut. Italianopiskelijat taas ovat usein kiinnostuneet matkailusta, ruuasta, taiteesta ja musiikista, tai sitten on esimerkiksi italialainen tyttö- tai poikaystävä. 

Osa on käynyt kursseillani jo pitkään, ja on ollut kiva huomata, miten hyvin myös uudet otetaan porukkaan. Tiedän, että joskus uutena voi olla vaikea tulla mukaan, mutta minulla on niin kivat ryhmät, että sinne on helppo tulla.  

Joidenkin ryhmien kanssa käymme kurssin päätteeksi syömässä italialaissa ravintolassa, ja usein juomme kahvia tai matcha lattea Kalliolan aulassa Cafe Damascuksessa ennen tuntien alkua.  

Minkälainen opettaja olet? 

Olen oma itseni. Minulla ei ole työminää ja kotiminää, en vedä mitään roolia. Minua on aikanaan koulukiusattu ja tiedän minkälaista on, kun jännittää ja pitäisi sanoa jotain ääneen tunnilla. Sen takia pyrin aina ottamaan oppilaan huomioon, enkä ala painostamaan ketään vastaamaan. Opiskelijatkin ovat sanoneet, että ei tarvitse jännittää tai hävetä jos ei osaa.

Rakastan vastata kysymyksiin, eikä ole olemassa tyhmiä kysymyksiäOlen huomannut, että opiskelijat usein vertaavat itseään toisiin, mutta eivät huomaa omaa osaamistaan. Voi olla, ettei joku muista niin hyvin sanoja, mutta on hyvä ääntämään. Joku taas taistelee kieliopin kanssa, mutta hänellä on hyvä sanavarasto. 

Mitä teet vapaa-ajallasi? 

Kun kurssit ovat käynnissä, käytän niiden suunnitteluun paljon aikaa, etsin esimerkiksi artikkeleita ja muuta materiaalia.  Jouluisin ja kesällä luen kirjoja italiaksi, suomeksi ja englanniksi ja käyn kuntosalilla. Matkustan myös paljon Italiassa, sekä yksin että mieheni kanssa, joka on italialainen. Lomilla käymme usein Sardiniassa hänen sukulaistensa luona. Oma suosikkipaikkani Italiassa on Riccione, joka sijaitsee Adrianmeren rannalla Riminin alapuolella.

Opettajan kurssit:

Italia V

Intohimona Italia

Italia, helppo keskustelu

Italialainen iltapäivä

Italia alkeiden jatko