Kalliolan kansalaisopisto – laadukasta opetusta jo vuodesta 1920

Etusivu / Opettajat / Jaana Irmeli Turunen
Jaana Turunen

Jaana Irmeli Turunen

Suuntauduin tanssiin jo lapsena ja teini-iässä lapsuuden balettiopinnot vaihtuivat moderniin- ja jazztanssiin. 1980-luvun alussa hakeuduin opiskelemaan nykyiselle  Amsterdamin taideyliopiston School for New Dance Development linjalle. Vuonna 2004 valmistuin tanssitaiteen maisteriksi Taideyliopiston teatterikorkeakoulusta ja vuonna 2022 sain päätökseen tanssitaiteen tohtorin tutkintoni. Vuosien saatossa olen syventynyt somaattisiin menetelmiin ja osallistunut joogaopettajakoulutuksiin.

Olen yksi suomalaisen uuden tanssin menetelmien ja kontakti-improvisaation edelläkävijöistä, jonka taiteellisia töitä on nähty sekä keskeisillä tanssinäyttämöillä että perinteisten näyttämöiden ulkopuolella. Aktiivisina tanssintekijyysvuosinani toteutin erityisesti erilaisissa tiloissa ja ympäristöissä tapahtuneita esityksiä. 1980-luvun lopussa perustin kokeilevan tanssin koulutus- ja residenssikeskuksen Pohjois-Karjalaan yhdessä Jaap Kleveringin kanssa. Vuosina 1998-2003 toimin Outokummussa tanssijan perustutkinnon ohjaavana opettajana, jona aikana koulutus muotoutui somaattisuuteen, improvisaatioon ja yhteisöllisiin menetelmiin painottuvaksi.

2010-luvulta alkaen olen keskittynyt  joogan, somaattisuuden ja kehotietoisuusmenetelmien opettamiseen. Olen myös suuntautunut somaattisuuden ja joogan soveltamiseen eri tarpeisiin, kuten esimerkiksi mielenterveystyöhön ja ikääntyvien ohjaukseen. Nykyisen toimintani perustana on ajatus ruumiin suhteisuudesta; kuinka herkkävireinen sisäinen aistivuus tukee suhdetta itseemme, toisiin ja ympäristöömme. Tanssi, liike ja jooga juurruttavat meitä läsnäoloon ja rakentavat itsetuntemusta, josta käsin voimme kohdata ympäröivää todellisuuttamme.

Opettajan kurssit:

Lähtökohtia liikkeeseen ja tulokulmia kehollisuuteen – somatiikka ja improvisaatio ihmistyössä 1,5op

Somaattinen jooga