Kalliolan kansalaisopisto – laadukasta opetusta jo vuodesta 1920

Etusivu / Opettajat / Hanna Nuorala

Hanna Nuorala

Olen Hanna Nuorala taiteilija-käsityöläinen ja keramiikka on intohimoni! Valmistan käsityönä dreijaamalla käyttökeramiikkaa, entisöin vanhaa keramiikkaa ja ohjaan keramiikkakursseja. Kalliolassa opetan keramiikkaa Sompasaaren keramiikkastudiolla.

Koulutukseltani olen keramiikka-alan artesaani ja kuvataiteilija (AMK). Lisäksi olen opiskellut Turun yliopistossa taidehistoriaa (FM).

Keramiikka on monipuolinen taiteenala. Savesta on läpi aikojen valmistettu niin käyttökeramiikkaa kuin veistoksiakin. Saven pintaan voidaan myös maalata ja piirtää erilaisilla keraamisilla tekniikoilla. Minulle keramiikkaan siirtyminen kuvataiteesta merkitsi kaksiulotteisten hiilipiirustusten vaihtumista käyttöastioihin ja samalla kolmiulotteiseen ilmaisuun ja ei-esittävyyteen: muodon, materiaalisuuden ja funktionaalisuuden kysymyksiin. Käsityönä valmistettu käyttökeramiikka merkitsee minulle jokapäiväiseen elämään liittyvää taidetta ja kauneutta.

Keramiikkakursseillani minulle on ilo auttaa kurssilaisia toteuttamaan omia visioitaan. Haluan tarjota kaiken osaamiseni kurssilaisten käyttöön. Hyvät tekniset taidot sekä luova, utelias ja kokeileva mieli avaavat kaikki mahdolliset ilmaisun mahdollisuudet. Keramiikkakursseilla opin paljon myös kurssilaisiltani, vaikutussuhde on molemminpuolinen. Keramiikan valmistaminen on jatkuvaa luovaa ongelmanratkaisua ja kokeilua. Keraamikko ei ole koskaan valmis. Epäonnistumisiltakaan ei voi täysin välttyä, sillä keraamisessa prosessissa vaikuttaa monenlaisia voimia. Toisaalta samat voimat myös palkitsevat, kuten lasitteiden ja savimassojen usein ennakoimattomat yhteisvaikutukset poltossa. Syntyykin jotakin aivan uutta ja ennennäkemätöntä. Usein tuntuu, että materiaalilla on oma tahtonsa ja savea on kohdeltava kunnioittavasti. Keramiikka opettaa kärsivällisyyttä ja läsnäolemisen taitoa. Työprosessiin uppoutuvalla ajantajukin voi kadota. Oman luovuuden löytyminen tekee onnelliseksi.

Minulle tärkeitä asioita työn ulkopuolella ovat luonto ja eläimet. Whippet-koirani pitää minut liikkeellä ja ilahduttaa päivittäin rakkaudenosoituksillaan ja hupsuudellaan.

Opettajan kurssit 2024