Kalliolan kansalaisopisto – laadukasta opetusta jo vuodesta 1920

Etusivu / Opettajat / Dmitry Guzenko

Dmitry Guzenko

Kuka olet ja kuinka löysit tiesi Kalliolaan?

Olen Dmitry Guzenko, venäjän opettaja. Olen kotoisin Moskovasta, ja valmistuttuani Moskovan yliopistosta englannin opettajaksi opetin siellä vähän aikaa englantia. Suomeen tulin vuonna 2003 opiskelemaan suomen kieltä Helsingin yliopistossa. Valitsin sivuaineeksi venäjän kielen, ja päädyin venäjän opettajaksi.

Olen toiminut venäjän opettajana vuodesta 2007, ja Kalliolassa aloitin vuonna 2011. Päädyin tänne ystäväni kautta, joka toimi Kalliolassa aiemmin venäjän opettajana. Törmäsimme kadulla ja hän kertoi olevansa lähdössä ja suositteli lämpimästi tätä paikkaa.

Parasta opettamisessa?

Ihmisten kohtaaminen ja vuorovaikutus, eli se, että voin kommunikoida ihmisten kanssa, enkä vain istu tietokoneen ääressä ja tee jotain itsekseni. Olen kokeillut myös kääntämistä, mutta se ei kiinnostanut juuri siksi, että se on yksinäistä työtä.

Lisäksi tietenkin se, että opettamisen kautta pystyy itse syventymään kieleen ja kehittyä jatkuvasti opettajana. Minua kiinnostaa myös pohtia metodisia asioita, eli miten voisi paremmin opettaa, sillä tapoja on niin monenlaisia.

Miksi suosittelet venäjän opiskelua?

Venäjä on Suomen naapurimaa, ja mielestäni on aina hyvä osata edes vähän naapurimaan kieliä. Venäjä on hyvin erilainen kieli suomeen verrattuna ja se on mielenkiintoista. Olisi hyvä osata ainakin kirjaimet, että pystyy lukemaan.

Siitä on hyötyä myös, jos matkustaa Venäjälle. Pietari on niin lähellä, että moni kurssilainen on kertonut käyvänsä siellä usein – siellä voi myös harjoitella omaa kielitaitoa. Kielen osaaminen myös laajentaa omaa tietämystä ja opettaa uutta kulttuurista.

Mikä on parasta Kalliolassa?

Täällä tapaa paljon erilaisia ihmisiä, aivan laidasta laitaan. Se on laajentanut käsitystäni suomalaisista. Oppilaani ovat hyvin motivoituneita ja kiinnostuneita Venäjästä ja venäjän kielestä, ja heitä on ilo opettaa.

Kalliolan kansalaisopiston ryhmät ovat pieniä ja se helpottaa keskustelua, sillä ryhmäläisillä on matalampi kynnys puhua. Ryhmät myös jatkuvat useita vuosia, joten on tuttuja oppilaita, jotka tuntevat toinen toisensa. Siitä tulee rento ilmapiiri, eikä kukaan ota mitään stressiä siitä, vaikka ei osaisi jotain.

Miten tunneillasi opitaan?

Tunnit ovat vain kerran viikossa, joten pyrin siihen, että se aika käytettäisiin mahdollisimman tehokkaasti puhumiseen. Tunneilla on siis enimmäkseen keskustelumuotoisia tehtäviä.

En kuitenkaan halua, että oppilaat tekevät tehtäviä vain yksinään, joten harjoittelemme yhdessä myös kielioppia. Tärkeintä kuitenkin on, että kommunikaatio onnistuu.

Mistä innostut vapaa-ajallasi?

Jos vaan on aikaa ja sää sallii, menen metsään kävelemään. Rakastan suomalaista luontoa. Kotiani lähellä on upea ulkoilualue, ja käyn siellä niin usein kuin on mahdollista.

Olen kiinnostunut kielistä. Aloitin saksan yliopistossa ja opettelen sitä vieläkin. Viime vuosina olen alkanut opiskelemaan turkkia, ja tänä syksynä ilmoittauduin myös kreikan alkeiskurssille täällä Kalliolassa. Usein kävellessä kuuntelen jotain dialogia tai kurssia. Siinä tulee lenkki ja kieltenopiskelu samassa.

Itse uskon siihen, että pitää kuunnella paljon, jos haluaa oppia kieltä. Ei riitä, että käy tunnilla ja tekee kotitehtävät, vaan pitää aktiivisesti vastaanottaa kieltä mahdollisimman paljon. Nykyään siihen on paljon mahdollisuuksia, kun netin kautta voi kuunnella mitä vain.

Opettajan kurssit:

Suomi A1 alkeiden jatko verkossa – Finnish A1 Beginners’ course 2 online

Venäjä V

Suomi A1 alkeet verkossa – Finnish A1 Beginners’ course online