Kalliolan kansalaisopisto – laadukasta opetusta jo vuodesta 1920

Etusivu / Opettajat / Anna-Riitta Niemelä

Anna-Riitta Niemelä

Kuka olet?

Olen Anna-Riitta Niemelä ja opetan Kalliolan opistolla swahilia. Olen opiskellut Afrikan tutkimusta Helsingin yliopistolla ja aloitin Kalliolassa opettajana 2012.

Kuinka olet itse tutustunut swahilin kieleen?

Opintojen kautta. Lisäksi asuin vuoden Sansibarilla Tansaniassa. Swahilin kieli kiinnostaa minua, sillä se on todella kaunis ja Suomessa aika harvinainen kieli.

Swahili on Afrikan puhutuin kieli, jota puhutaan muun muassa Tansaniassa ja Keniassa. Sillä on yli sata miljoonaa puhujaa. Haluaisin, että swahilin kielestä tulisi merkityksellisempi, eikä sitä nähtäisi marginaalisena kielenä, sillä sitä se ei ole. Swahili on iso ja merkittävä kieli itäisessä Afrikassa. Jos esimerkiksi matkustaa alueella, olisi hienoa, ettei aina mentäisi vain englannilla.

Mielestäni myös Suomessa swahilin osaamiselle olisi enemmänkin tarvetta.

Keitä kursseillasi käy?

Kansalaisopistossa se on kiva puoli, että täällä käy todella erilaisia ihmisiä erilaisista taustoista opiskelijoita eläkeläisiin. On hyvin erilaisia syitä siihen, miksi halutaan opiskella juuri tätä kieltä. Sellaisia voivat olla esimerkiksi työ, harrastus, swahilinkielinen puoliso, vapaaehtoistyö tai opiskelut. Harva päätyy opiskelemaan Swahilia sattumalta.

Mitä tunneilla tehdään?

Tunneilla teemme keskustelu- ja kuunteluharjoituksia ja tutustumme kielioppiin, sillä se eroaa paljon meille tutummista indoeurooppalaisista kielistä. Siksi kielen rakenteisiin tutustuminen on tärkeää.

Eniten haluan tuoda tunneille kuitenkin keskustelua ja kuuntelua, koska Suomessa swahilin kuuleminen on harvinaista. Yritän myös kannustaa opiskelijoita kuuntelemaan kotona. Onneksi nykyään on paljon materiaalia saatavilla verkossa ja kielen kuunteleminen kotona on helpompaa.

Minkälainen opettaja olet?

Olen mielestäni kannustava ja huumorintajuinen opettaja. Moni väittää olevansa huono oppimaan kieliä, mutta kyllä kaikki voivat oppia. Oppilaat ovat hyviä eri asioissa, toiset ääntämisessä ja toiset kieliopissa. Hyvin harva on sellainen kielinero, että oppisi uuden kielen todella helposti. Kielen oppiminen vaatii työtä, mutta yritän kannustaa siihen, sillä kaikki kyllä pystyvät oppimaan.

Miksi suosittelisit swahilin opiskelua?

Kieli on avain kulttuuriin. Jos olet kiinnostunut swahilin puhealueen kulttuurista, kielen osaaminen on perusedellytys. Olisi hyvä osata edes ihan alkeet, sillä kieli ja kulttuuri yhdistyvät niin vahvasti toisiinsa.

Swahili on kaunis ja runollinen kieli.  Se myös afrikkalaisista kielistä sellainen, josta löytyy hyvin oppimateriaalia, kirjallisuutta, sanomalehtitekstejä, ja on myös olemassa vahva swahilinkielinen runousperinne. Monissa muissa afrikkalaisissa kielissä ei ole vastaavaa kirjallista perinnettä.

Swahilia voi suositella myös, jos on muuten kiinnostunut bantukielistä. Tai jos on kiinnostusta tutustua uuteen, erilaiseen kieleen ja siihen, miten eri tavalla kieli voi rakentua.

Parasta opettamisessa?

Opettamisessa parasta on vuorovaikutuksellisuus opiskelijoiden kanssa ja se, kun huomaa opiskelijoissa etenemistä ja oppimisen iloa.

Olen viihtynyt Kalliolassa tosi hyvin. Opiskelijat ovat ihania ja osallistuvia. Suurin osa on todella kiinnostuneita ja innostuneita kielestä.  On myös mukavaa, että Kalliolan opistolla voi opiskella vähän harvinaisempiakin kieliä.

Opettajan kurssit:

Swahili alkeiden jatko, 1,5 op, hybridiopetus

Swahili III, verkko-opetus

Swahili intensiivialkeet, hybridiopetus