Kalliolan kansalaisopisto – laadukasta opetusta jo vuodesta 1920

Etusivu / Ajankohtaista / Syksyn kurssisuunnittelussa tiukkaa taloudellista tarkastelua

Syksyn kurssisuunnittelussa tiukkaa taloudellista tarkastelua

Päättynyt lukuvuosi oli Kalliolan kansalaisopistolle hyvä. Opiskelijamäärät saatiin palautettu koronaa edeltäviin lukuihin ja sen yli. Uusi hallitusohjelma leikkasi kansalaisopistojen rahoitusta vuoden 2024 alusta ja tuleva lukuvuosi 2024-2025 toteutetaan leikatulla rahoituksella.  Rahoitusleikkauksen lisäksi myös yleinen hintojen nousu vaikuttaa kurssitoimintaan. Yksityisissä kansalaisopistossa, kuten Kalliolassa valtionosuusrahoitus ja kurssimaksut ovat ainoat tulonlähteet. Uuden lukuvuoden suunnittelussa haluttiin edelleen tarjota kursseja kaikissa ainealueissa, mutta muutamia pienellä osallistujamäärällä toteutuneita kursseja jouduttiin lopettamaan. Kurssilaisille halutaan edelleenkin tarjota laadukasta opetusta pätevien opettajien ohjauksessa ja myös uusia kursseja ohjelmistosta löytyy.  Rahoitusleikkaus näkyy kolmella eri tavalla:

  1. Kurssit ovat pienempiä. Pitkien kurssien tapaamiskertoja tai opetuskerran kestoa on lyhennetty. Valtionosuusrahoituksen leikkaus tarkoittaa sitä, että opisto voi tuottaa aiempaa vähemmän opetustunteja. Suurimmat tuntileikkaukset kohdistuvat musiikin yksityisopetukseen. Nyt yksityisopetuksessa on 8-10 tapaamiskertaa, kun aiemmin kurssissa oli 12 tapaamiskertaa.
  2. Kurssihintoja on korotettu ja/tai kurssien minimiosallistujamäärää nostettu. Kurssin käynnistymiseksi vaaditaan minimimäärä ilmoittautuneita 8 vrk ennen alkua. Kurssimaksu on mahdollista maksaa osissa ja osamaksu sovitaan opiston asiakaspalvelun kanssa. Olethan tietoinen alennuksista ja opintoseteliavustuksesta työttömille ja eläkeläisille? Jos asia on sinulle uusi, voit lukea lisää täältä:  Alennukset, lahjakortit ja opistosetelit – Kalliolan kansalaisopisto
  3. Opetustiloissa voi olla muutoksia. Osa opetuksesta siirtyy Setlementtitalolle, ja esimerkiksi Sompasaaren keramiikkastudion kurssit jatkuvat syksyllä Setlementtitalolla, uusissa pienemmissä tiloissa.

Vapaan sivistystyön rahoitusleikkaus oli ikävä isku koko kansalaisopistokentälle ja erityisesti yksityisille opistoille. Jos vapaan sivistystyön merkitys ei ole selvää hallitukselle, niin kevään kurssien kurssipalautteista on luettavissa sen olevan merkityksellistä heille, jotka ovat tärkeimpiä meille  –  opettajille ja opiskelijoille. Palautelomakkeessa 88% vastaajista suosittelisi kurssiaan muille ja vapaasanaosiosta löytyi mm. seuraavat kommentit: ”Teette tärkeää työtä.”, ”syksyllä jatketaan”, ”kiitos ihmisläheisestä toimintatavasta”.