Kalliolan kansalaisopisto – laadukasta opetusta jo vuodesta 1920

Etusivu / Ajankohtaista / Osaaminen talteen!

Osaaminen talteen!

Kalliolassa voit osallistua opintopistekursseille, joilta saavutettavan osaamisen saa talteen Kalliolan kansalaisopistosta seuraavasti:

Kun kurssi on opintopisteytetty, siltä saatava osaaminen on mahdollista tallentaa virallisesti Oma opintopolku -palveluun. Oma opintopolku -palvelu on valtakunnallinen ja sieltä löytyvät kaikki Suomessa suoritetut viralliset koulutuksesi. Palveluun kirjaudutaan pankkitunnuksilla. Virallisen suoritusmerkinnän myötä voit hyödyntää kansalaisopistoissa saavuttamaasi osaamista esimerkiksi muissa opinnoissa, työnhaussa tai vaikka työpaikan kehityskeskusteluissa! Koska mahdollisuus on uusi, ei kansalaisopiston kurssista saa välttämättä heti suoraan hyväksiluettavuutta, vaan osaaminen pitää ehkä osoittaa vastaanottavalle oppilaitokselle. Osaamisen osoittaminen on kuitenkin paljon nopeampaa ja kevyempää, kuin vastaanottavan oppilaitoksen kurssin kokonaan uudelleen suorittaminen. Kun suoritusmerkintöjen määrä lisääntyy ja tietoisuus asiasta leviää, niin hyödyntäminenkin tulee helpommaksi.

Kansalaisopiston kursseille osaamisen virallinen tallentaminen on ollut mahdollista vain vähän aikaa. Ensimmäiset suoritukset kursseilla Kalliolassa tallennettiin viime syksyn kursseista. Suuri syy siihen miksi kansalaisopiston kursseille tämä mahdollisuus tuli on, että kansalaisopiston kursseilla ihmiset saavuttavat paljon osaamista ja hienoja taitoja, mutta tätä osaamista ei ole pystynyt hyödyntämään. Valitettavasti myös opiskelijat itse hieman vähättelevät omaa osaamistaan. Kurssin merkitys omalle hyvinvoinnille ja arjen mielekkyydelle kyllä tiedostetaan, mutta kurssilla syntynyttä osaamista ei oikein nähdä.

Kalliolassa kursseja, joissa osaamisen tallentaminen on mahdollista, on muutamia lukukaudessa. Nyt ollaan pilotointivaiheessa muutamien rohkeiden edelläkävijä-opettajien ja -oppilaiden kanssa. Tänä syksynä iloksemme olemme huomanneet, että osaamista halutaan tallentaa. Useimmilla kursseilla yli 70 prosenttia opiskelijoista haluaa tallentaa osaamisensa opintopisteinä! Toivomme että yhä useampi opiskelija tarttuu mahdollisuuteen tallentaa osaaminen ja löytäisimme ne asiat joista meidän kurssilaisemme virallista osaamista haluavat.

Opintopistekurssin osaamisen tallentamisen ehtona on suostumus tallennukselle. Opettaja käy läpi kurssin alussa, millaisia osaamistavoitteita (eli mitä kurssin päättyä osaat) ja arviointikriteerejä (eli mitä pitää tehdä tai millä tasolla asiat tulee osata) kurssilla on. Kun haluat opintopisteet, opettaja seuraa kurssin aikana, että kurssin osaamistavoitteet ja arviointikriteerit tulee täytettyä. Virallinen suorittaminen ei vaadi mitään sellaista, mitä et jo muutenkin kurssilla tekisi. Kurssi arvioidaan asteikolla hyväksytty-hylätty. Ainoastaan hyväksytysti suoritetut opintopisteet kirjataan Oma opintopolku -palveluun.

Ottakaahan osaaminen talteen – koska miksipä ei!

Jos sinulla on toiveita opintopistekursseiksi, ota rohkeasti yhteyttä opintopistekoordinaattori Minna Lankiseen, minna.lankinen@kalliola.fi