Kalliolan kansalaisopisto – laadukasta opetusta jo vuodesta 1920

Ihminen voi oppia kotona
Etusivu / Ajankohtaista / Hybridikurssille osallistut paikan päällä tai verkon välityksellä

Hybridikurssille osallistut paikan päällä tai verkon välityksellä

Mikä ihmeen hybridikurssi? 

Joogaopettajamme Helena Mörsky on opettanut Kalliolassa joogaa 17 vuotta. Koronapandemian alettua helmikuussa 2021 myös kansalaisopistokurssit siirtyivät nopeasti verkkoon. Osalle ihmisiä verkko oli pakollinen ja väliaikainen siirtymä, mutta monille kurssilaisista ja opettajista verkkomahdollisuus muutti ajattelua harrastamisesta ja antoi uudenlaisen vaihtoehdon osallistumiseen, yhteisöllisyyteen sekä uuden oppimiseen. Nykyään kaikki Helenan kurssit Kalliolassa toteutetaan hybridikursseina, joissa osa opiskelijoista on aina paikan päällä lähiopetuksessa, ja osa aina etänä tietokoneen, puhelimen tai tabletin välityksellä. Kurssien siirtäminen verkkoon muutti Helenan ajattelua ja työskentelytapoja merkittävästi.

Pyysimme Helenaa kertomaan ajatuksistaan enemmän:

Ennen pandemiaa olin kyllä itse opiskellut verkossa ja osasin pedagogisesti hahmottaa, mitä kuvaruudun kautta pystyy välittämään ja miten vuorovaikutus toimii. Pakollisen digiloikan myötä ryhdyin kannettavalla tietokoneella toteuttamaan harjoitusvideoita kotoa käsin. Jo editoimaton opetusvideo ilman erillistä mikrofonia ja kameraa oli kuvan ja äänen laadultaan yllättävän hyvä, ja se kannusti jatkamaan etäopetuksen parissa.  Tietokone on minulle opiskelu- ja työväline. En omista useita tai uusimpia laitteita, ohjelmistoja tai käytä aktiivisesti somea. Siitä huolimatta tutustuin Zoom-suoratoistopalveluun itsenäisesti ja ohjelma oli helppo omaksua. Kun etäopetuksesta sai palata takaisin luokkatilaan, oli oppilasmäärä aiempaa rajoitetumpi ja tuntui luontevalta kokeilla hybridiopetusta.  

Itselleni on tärkeää, että minulla on mahdollisuus ohjata kaikkia opiskelijoitani ja siksi haluan, että myös hybridiopetuksessa ryhmäkoko pysyy pienenä. Hybriditunnit rakennan tasa-arvoisesti ja olen kameran edessä koko opetuksen ajan. Luokkatilan järjestän siten, että kannettava on edessäni kuin yksi oppilas muiden joukossa ja opetus välittyy verkko-opiskelijoille oikeassa kuvakulmassa. Liikedemonstraatiot tulee näkyä selkeästi sekä salissa että kuvaruudulla. Tehtävien joogaharjoitusten tulee olla turvallisia kotiolosuhteissa. Pyrin huolehtimaan, että kurssikertojen alussa myös etäopiskelijoilla on mahdollisuus vuorovaikutukseen puhuen tai kirjoittaen. Joogaharjoituksen aikana opiskelijoiden mikrofonit on suljettu paremman äänenlaadun vuoksi.

Opettajien kesken hybridiopetus jakaa mielipiteitä ja moni kokee sen kuormittavana. Hybridikurssi työllistää mielestäni kyllä hieman enemmän, koska opetuskerrat tulee luoda esimerkiksi Zoomiin ja osallistumislinkit lähettää opiskelijoille. Kurssin alkaessa saattaa joutua lähettämään lisää viestejä myöhemmin ilmoittautuneille. Samoin opetustilan järjestäminen voi vaatia hieman lisätyötä, mutta minulle ja ryhmilleni hybridiopettaminen sopii.

On ollut pedagogisesti mielenkiintoista päästä kokeilemaan etäopetusta, sillä se ei ollut ajankohtaista viime vuosituhannella, kun tein opettajan pedagogisia opintoja. Huomaan, että nyt useamman vuoden kokemus etä- ja hybridikurssien parissa tukee tuntien suunnittelua ja oman toiminnan kehittämistä. Opiskelen itsekin säännöllisesti verkon välityksellä ja pidän tiiviisti yhteyttä kansainvälisiin opettajiin ja kollegoihin. Mikäli minulla olisi ollut jatkuvasti teknisiä ongelmia, en varmaankaan opettaisi tällä hetkellä etä- ja hybridikursseja. Toki haasteitakin on ollut esimerkiksi puheäänentoiston oppimisessa, laitteiston ylikuumetessa tai kun verkkoyhteyksissä on ollut katkoksia. Mielestäni opettajan tulee olla ikuinen opiskelija ja rohkea kokeilemaan uutta. Oppilaiden pyynnöstä olen jatkanut joogakurssien opettamista hybridinä. Opiskelijalle osallistuminen verkkovälitteisesti on helppoa ja jo minimaalisella tekniikalla pääsee osallistumaan.  

Helenan kurssien palautteista poimittua:

Ihana kurssi ja ihana opettaja!” ”Hybriditoteutus toimii hyvin, osaava opettaja, hyvä henki.” ”Opettaja on selkeä ja asiantunteva ja osaa hyvin arvioida osallistujien mahdollisuudet.” ”Helenan jooga on viikon kohokohta, jolla ylläpidän työssäjaksamista ja työkuntoanikin sen antaman henkisen sisällön lisäksi. Kiitos!

Tervetuloa lisäämään hyvinvointia Helenan kursseille!

Kaikki opiston verkkokurssit