Kalliolan kansalaisopisto – laadukasta opetusta jo vuodesta 1920

Etusivu / Ajankohtaista / Turvallisemman tilan periaatteet

Turvallisemman tilan periaatteet

Kalliolan kansalaisopiston opiskelijat sitoutuvat kurssille ilmoittautuessaan noudattamaan turvallisemman tilan periaatteita. Näillä periaatteilla ja toimintatavoilla pyritään luomaan tila, jossa kaikki pyrkivät omalla toiminnallaan rakentamaan yhdenvertaista, kunnioittavaa ja avointa ilmapiiriä ja keskustelua.

  • Kunnioitamme toistemme henkilökohtaista fyysistä ja psyykkistä tilaa. Jos et tiedä toisen rajoja, kysy esimerkiksi ennen kuin kosket toiseen tai aloitat keskustelun henkilökohtaisesta aiheesta.
  • Emme pilkkaa, halvenna, syrji tai nolaa ketään puheillamme tai käytöksellämme. Emme käytä loukkaavaa sanastoa, arvostele toisten ulkonäköä tai ylläpidä stereotypioita. Emme myöskään käytä sukupuolitettuja puhuttelumuotoja tai sanastoa, kun puhumme tuntemattomille.
  • Emme tee oletuksia kenenkään seksuaalisuudesta, sukupuolesta, kansallisuudesta, etnisyydestä, uskonnosta, arvoista, sosioekonomisesta taustasta, terveydestä tai toimintakyvystä.
  • Jokainen on vastuussa omista sanoistaan. Jos loukkaamme toista tahattomasti tai tahallisesti tai käytöksemme tekee jonkun olon epämukavaksi, otamme palautteen vastaan avoimesti, pahoittelemme ja korjaamme toimintaamme.
  • Emme normalisoi häiritsevää puhetta tai käytöstä, vaan puutumme asiaan joko itse tai ottamalla yhteyttä alla mainittuun yhteyshenkilöön.
  • Jos puutumme toisen loukkaaviin puheisiin tai käytökseen, emme syyttele, nolaa tai pilkkaa toista. Selitämme, mikä puheessa oli epäasiallista, ja miksi kunnioittava puhe on tärkeää. Annamme tilaa oppia virheistä.
  • Jos tilanne on turvaton, on tilanteesta aina oikeus poistua. Osallistumme keskusteluihin ja puutumme ikäviin tilanteisiin aina omien voimavarojemme mukaisesti. Itseään ja omaa jaksamistaan saa suojella.

Jos koet, että turvallisemman tilan periaatteet eivät syystä tai toisesta toteudu, ota yhteyttä opiston rehtori Laura Hartikaiseen laura.hartikainen@kalliola.fi