Kalliolan kansalaisopisto – laadukasta opetusta jo vuodesta 1920

Etusivu / Opettajat / Joel Parvamo
Opiston opettaja Joel Parvamo

Joel Parvamo

Kuka olet?

Olen Joel Parvamo. Olen soittanut kitaraa 18 vuotta. Aloitin kitaransoiton 12-vuotiaana, jonka jälkeen opiskelin aktiivisesti musiikkia 14 vuoden ajan. Olen valmistunut Metropoliasta pop- ja jazzmusiikkipedagogiksi.

Olen myös soittanut erilaisissa yhtyeissä musiikkia monipuolisesti. Aloitin Kalliolan opistolla opiskeluaikoinani sijaisena ja opetan täällä nyt kolmatta vuotta.

Minkälaisia kurssisi ovat täällä Kalliolassa?

Meillä on yleensä tarjolla kolmen eri tason ryhmät.

Alkeiskurssille tullessa ei tarvitse ymmärtää kitaransoitosta tai edes musiikista yhtään mitään.

Jatkotasoille voi jatkaa alkeisopetuksesta, tai tulla mukaan, jos on muuta kautta kokemusta kitaransoitosta. Opiskelijat voivat edetä eri tahtia, jotkut esimerkiksi harjoittelevat kotona enemmän kuin toiset. Vaikka kyse on ryhmäopetuksista, voidaan opetusta räätälöidä ryhmän tason mukaan.

Teoriapuoli pidetään kevyenä, mutta kyllä sitäkin on mukana. Tavoitteena on rakentaa sellaista pohjaa, että opiskelija pystyy itsenäisesti säestämään tai lainaamaan kirjastosta nuotteja ja harjoitella niistä.

Minkälainen opettaja olet?

Olen saanut palautetta, että olen mukava ja kannustava. Moni on kokenut, että tunneille on kiva tulla ja on ollut hauskaa.

Minulle on tärkeää pitää opetus rentona. En näe itseäni istumassa opettajanpöydän takana oppilaiden istuessa hiljaa kuunnellen. Tunneillani kaikki soittavat, ja minä kiertelen ja ohjaan siinä samalla. Ollaan rennosti vuorovaikutuksessa, mietitään ja pohditaan asioita yhdessä.

Parasta opettamisessa?

Oppilaiden onnistumisen tunteet! Kun opiskelija oppii jotain uutta, niin minäkin tulen siitä iloiseksi.

Pidän muutenkin soittamisesta ja olen teorianörtti. Jo nuorena ajattelin, että alkaisin opettajaksi, mutta päädyin keskittymään soittohommiin. Opettajuus on aina ollut kuitenkin ajatuksena, ja tämä työ on hyvä yhdistelmä molempia.

Parasta Kalliolassa?

Täällä on iästä riippumatta lämpimiä ja mukavia ihmisiä. Soittaminen voi olla herkkä asia, etenkin kun soitetaan yhdessä ryhmässä. Oppilaat kuitenkin itse rakentavat kannustavaa ilmapiiriä ja turvallisuuden tunnetta ympärilleen. Kalliola on ollut hyvä paikka opettaa.

Kenelle suosittelisit kitaratuntejasi?

Ihan kaikille, jotka haluavat oppia soittamaan! Jos vain on kiinnostusta tulla kokeilemaan, voidaan lähteä rakentamaan soittotaitoa vaikka ihan nollasta.

Miten vietät aikaasi kun et ole opettamassa?

Vietän aikaa ystävien kanssa, soitan eri yhtyeissä ja keikkailen. Olen aloittanut myös pelaamaan pingistä ja se on ollut minulle sellainen uusi, hauska juttu.