Kalliolan kansalaisopisto – laadukasta opetusta jo vuodesta 1920

Etusivu / Kurssit / Taidehistoriaa taikalyhdyn valossa – elokuvan historia ja kuvakerronta

Taidehistoriaa taikalyhdyn valossa – elokuvan historia ja kuvakerronta

Elokuvan historia on kertomus 1900-luvusta ja kulttuurimme tavasta kommentoida ajassa näkyviä muutoksia. Luentosarjan aikana tutustut elokuvan tekijöihin niin kameran edessä kuin takanakin. Opit tekemään havaintoja symbolien käytöstä ja elokuvan yhteyksistä taidehistoriaan. Kurssilla avataan kuva-analyysin työkalupakki ja sukelletaan liikkuvan kuvan moniulotteiseen maailmaan. Tutustut eurooppalaisen ja yhdysvaltalaisen elokuvan perinteeseen ja opit tulkitsemaan Aasian suurten elokuvamaiden tuotantoa. Taidehistorioitsija Irene Wai Lwin Moe johdattelee ihmettelemään, mitä kaikkea niissä tapahtuu, kun kamera käy. Kurssiin sisältyy lisäksi valinnainen, omakustanteinen illanvietto, jossa nähdään uutuuselokuva ja keskustellaan siitä teemaan sopivan aterian lomassa. Elokuvaillan ajankohta sovitaan osallistujien kesken.

la 10.9. Elokuvaharrastajan da Vinci -koodi
Oletko koskaan miettinyt, mitä yhteistä on toimintaelokuvalla ja renessanssitaiteella? Kuva-analyysi on taidehistorian tutkijoiden työkalupakista löytyvä menetelmä, jolla kaivaudutaan elokuvien pintaa syvimpiin kerroksiin. Kuva-analyysin keinoja ovat myyttitutkimus, semiotiikka ja strukturalismi. Luennolla tutustut kuvakerronnan piilomerkityksiin ja kurkistat symbolien salaisuuksiin.

la 24.9. Unelmia liukuhihnalta – yhdysvaltalainen elokuva
Yhdysvaltalainen elokuva on pitkän historiansa aikana vaikuttanut ihmiskunnan unelmiin enemmän kuin mikään muu kulttuurin tuote. Kuinka arvot ja ihmiskuva ovat muuttuneet ja mitä meillä eurooppalaisilla on tarjota vastineeksi? Luennolla tarkastellaan sankarityyppiä ja pahisten rooleja ja vilkaistaan animaatioiden ja mainosten kuvastoihin. Ollako vai eikö olla? Miksi Shakespeare palaa sinnikkäästi aina takaisin valkokankaalle?

la 8.10. Aasian supervallat valkokankaalla

Luennolla tutustutaan Intian, Japanin ja Kiinan elokuvataiteen matkaan mykkäfilmien ajasta sosialistiseen realismiin, historiallisiin seikkailuihin ja edelleen kansainvälisiä yleisöjä kiinnostaviin suurtuotantoihin. Suurten jumaltarujen ja teatteriperinteen jälki näkyy aasialaisessa elokuvassa. Onko se syynä siihen, että intialaisissa elokuvissa on niin paljon musiikki- ja tanssikohtauksia? Entä miksi romanttisen elokuvan loppu on Japanissa usein surullinen? Tarkastellaan lisäksi, onko kiinalaisella elokuvalla agenda?

Huomaa myös kurssi 2002
Bollywood eilen – tänään. Intialaisen kulttuurin pyörteitä valkokankaalla

Paikka: Kalliola, Auditorio / Sturenkatu 11, 00510 Helsinki
Kurssimaksu: 69,00€

Opettaja: Irene Wai Lwin Moe (Opettaja esittely)

Syyslukukausi
10.09.2022 - 08.10.2022
La 11:00-14:15

Ilmoittaudu